maanantai 15. toukokuuta 2023

Eskarimatikkaa pulteilla ja muttereilla


Eskarimatikkaa pulteilla, muttereilla ja prikoilla
Pulteilla, muttereilla ja prikoilla on mukava leikkiä. Prikan pujotus pulttiin ja mutterin pyörittäminen pulttiin ovat hyvää silmän ja käden yhteistyön harjoitusta. 

Näillä välineillä voidaan myös harjoitella monia esimatemaattisia taitoja, kuten luokittelua, vertailua sekä järjestykseen asettamista, sarjoittamista, lukumäärän laskemista ja vertailua, yksi yhteen -vastaavuutta sekä lukumäärän ja numeron vastaavuutta.

  • Jos termit pultti, mutteri ja prikka ovat vieraita, vilkaise tämän postauksen viimeinen kuva.


Luokittelu

Eskarimatikka Luokittelu pulteilla, muttereilla ja prikoilla
Lapsi luokittelee pultit, mutterit ja prikat muodon mukaan esimerkiksi pieniin laatikoihin.
Vertailu ja järjestykseen asettaminen


Eskarimatikka Järjestykseen asettaminenLapsi järjestää esineet järjestykseen koon mukaan:
  • mutterit ja prikat halkaisijan mukaan suuruusjärjestykseen
  • pultit pituus- tai paksuusjärjestykseen 

Olen käyttänyt noin kymmentä kutakin esinettä eri kokoisina tähän harjoitukseen.Sarjoittaminen

Eskarimatikka Sarjoittaminen pulteilla ja muttereillaAikuinen laittaa esineitä riviin niin, että nähtävissä on sarjan kaksi jaksoa (esim. ABCABC) ja lapsi jatkaa sarjaa mallin mukaan. Lapsi voi tehdä sarjan alun itselleen ja lapset voivat myös tehdä sarjan alkuja toisilleen.

Sarjoitusharjoituksiin on hyvä antaa lapsille riittävän erikokoisia esineitä, esim. pieniä ja isoja muttereita ja prikkoja sekä lyhyitä ja pitkiä pultteja. 
Lukumäärän laskeminen ja vertailu

(enemmän, vähemmän, yhtä monta)  • Kuinka monta pulttia, mutteria ja prikkaa on? 
  • Mitä on eniten, mitä vähiten? 
  • Esineet voidaan laittaa riviin vierekkäin ja verrata rivien pituuksia.
Yksi yhteen -vastaavuus sekä
lukumäärän ja numeromerkin vastaavuus
Lapsi ottaa lukumääräkortin ja laittaa pulttiin yhtä monta prikkaa kuin kortissa on pisteitä. Hän laittaa pultin päähän mutterin, jotta prikat pysyvät hyvin pultissa. 

Lukumääräkorttien viereen voidaan lisätä numero:


Sama harjoitus voidaan tehdä numerokorteilla, jolloin harjoitellaan lukumäärän ja numeron vastaavuutta. Lapsi voi myös laittaa numerokortit 0 - 10 suuruusjärjestykseen ja laittaa kortin viereen vastaavan määrän pultteja/muttereita/prikkoja.

Pulttien, muttereiden ja prikkojen säilytysSäilytin aluksi pultti- ja mutteritehtävien esineitä nimikoiduissa lasi- ja muovipurkeissa. Sittemmin olen laittanut tavarat Minigrip-pusseihin. Purkeissa esineet näyttävät mielestäni kivalta, mutta olen vähentänyt lasipurkkien käyttöä sen jälkeen, kun tiputin kerran luokassa pari lasipurkkia ja ne hajosivat aivan hileiksi. Lisäksi pultit ja mutterit saavat aikaan aikamoisen kilinän, kun niitä ottaa purkeista ja laittaa niihin.Mikä on prikka, miltä näyttää pultti?


Mieheni meni aivan sanattomaksi, kun kysyin, mihin pultteja ja muttereita käytetään. Hänen näkökulmastaan kysymys taitaisi lähinnä olla, että mihin niitä ei käytetä.

Siltä varalta, että kaikki muutkaan eivät tunne hyvin pultteja ja muttereita, alla olevasta kuvasta voi vilkaista termit:


Ei kommentteja: