maanantai 1. huhtikuuta 2019

Video: Hienomotoriikkapurkkeja taaperoille nollabudjetilla kierrätysmateriaaleista DIY



Hienomotoriikkapurkkeja taaperoille nollabudjetilla DIY


Saamani palautteen vuoksi ilmoitan heti näin alkuun, että jos lapsesi syö pieniä esineitä, älä anna hänelle pieniä esineitä.


Kierrätysmateriaaleista saat tehtyä kätevästi hienomotoriikkapurkkeja taaperoille nollabudjetilla.

Vanhat kirjastokortit, muoviset pullonkorkit ja pussinsulkijat pääsevät käyttöön, kun taapero harjoittelee hienomotoriikkapurkkien äärellä sorminäppäryyttä sekä silmän ja käden yhteistyötä. 







Pakastusrasiasta tehtyyn hienomotoriikkapurkkiin pujotetaan nappeja


Näissä kaikissa esittelemissäni purkeissa on sama idea, mutta purkin sekä purkkiin pujotettavan esineen koko ja muoto vaihtelevat. 

Nämä purkit on olohuoneemme pöydällä. Lapsi käy laittamassa nappeja, pussinsulkijoita yms. purkkeihin omalla aikataulullaan. Näin hän innostuu purkeista, kun taas intoa purkkitouhuihin ei yleensä ole silloin, kun äiti ehdottaa purkkiaktiviteetteja.


Olen lukenut viime aikoina motivaatiotutkimuksen teorioista. Decin ja Ryanin itsemääräämisteorian mukaan ihminen motivoituu mm. siitä, kun hän voi itse päättää tekemisistään. Hienomotoriikkapurkkeihin liittyvien arkihavaintojen pohjalta on helppo olla teorian kanssa samaa mieltä.




Hienomotoriikkapurkkeja kierrätysmateriaaleista


Minulla on moneen purkkiin noin kymmenen keskenään samanlaista esinettä. Joskus lapsi laittaa purkkiin vain yhden esineen, mutta yleensä hän pistää purkkiin kaikki kyseiseen purkkiin tarkoitetut esineet.


Olen ollut huomaavinani, että ne purkit, joihin on paljon (noin 20) esineitä, eivät kiinnosta niin paljon kuin ne, jotka saa "suoritettua" kätevästi.




Katso videolta hienomotoriikkapurkkien käyttöä:



4:53 min



Videolla näkyvien purkkien lisäksi olen tehnyt raejuustopurkin pitkälle sivulle reiän, josta pujotetaan virvoitusjuomapullonkorkkeja. Lyhyelle sivulle tein kapean matalan reiän, josta purkkiin laitetaan kapeita pussinsulkijoita.



Materiaali-ideoita hienomotoriikkapurkkeihin



  • pakastus-, margariini- tai raejuustorasia
  • pantiton mehupullo tai korkillinen maitopurkki
  • karkkilaatikko
  • pikakahvipurkki
  • viinirypälerasia
  • Pringles-purkki
  • kananmunakenno


  • napit (esim. vanhoista vaatteista talteen otetut)
  • pussinsulkijat
  • maitopurkin korkit
  • virvoitusjuomapullojen korkit
  • vanhat kanta-asiakaskortit yms.
  • maitopurkista leikatut suikaleet
  • tuli- tai askartelutikut

Kommentoi toki tuohon alle, mitä muita materiaaleja hienomotoriikkapurkkeihin voisi käyttää.

5 kommenttia:

Irmeli kirjoitti...

Kivaa puuhaa löytyy kodin tavaroillakin, esineiden työntäminen koloihin on mieluista. Ihan pienille laatikko, jossa reikä ja kasa pyykkipoikia, tykkäävät. Suvun pienin keksi oman leikin työntämällä hammasharjansa ison koriarkun piiloihin, äidillä meni aikaa piilopaikan löytämiseen. Irmeli

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos kommentista Irmeli! Yllätyin, miten lapsi innostuu uudestaan ja uudestaan esineiden työntämisestä koloihin. Kuulostaa mukavalta tuo pyykkipoikalaatikko! :)

Johanna kirjoitti...

Itse tehdyt lelut ovat parhaimpia. Hyvä idea jättää purkit näkösälle ja saataville, niin lapsi tehdä silloin kun haluaa.

Irmeli kirjoitti...

Edelliseen kirjoitukseen oma paikkausniksi. Paikan kokoinen pyöreä pahvinpala, trikoota niin paljon, että yltää kunnolla pahvin toisellekin puolelle. Leikkaa ympyräksi, pahvi muottina sisällä tikkaa kankaan reunat ja kiristä, paina kevyesti kuumalla raudalla. Sitten vain kiristyslanka ja pahvinpala pois ja paikka on valmis ommeltavaksi paikoilleen pienin pistoin. Reikää alla parempi sulkea parilla pistolla ensin. Irmeli

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos kommenteista Johanna ja Irmeli! Joo, sillä näyttää olevan iso merkitys, että lapsi saa tehdä harjoituksia omalla aikataulullaan :)

Mielenkiintoinen paikkausniksi, Irmeli! Kiitos :)