maanantai 9. tammikuuta 2017

Soittoläksyn harjoittelu pelaamalla

Soittoläksyn harjoittelu tulitikkupeliä pelaamalla


Ota viisi tulitikkua ulos askista. Lapsen tehtävänä on soittaa tikut takaisin tulitikkuaskiin. Peliä voidaan pelata sekä soittotunneilla että kotiharjoittelussa.




Tulitikkupeli soittoläksyjen harjoitteluun


  1. Määrittele soittoläksystä sopiva pätkä lapsen kanssa, esim. kaksi tahtia tai yksi rivi (pelin ensimmäiselle kierrokselle esim. kappaleen alusta).
  2. Lapsi voi ottaa halutessaan haluamansa määrän harjoituskierroksia ennen varsinaisen pelin alkua eli harjoitella sovittua pätkää niin kauan, että on valmis pelaamaan.
  3. Pelin kulku:
    1. Ota viisi tulitikkua pois rasiasta.
    2. Lapsi soittaa valitun pätkän. 
      • Jos se menee oikein, yksi tulitikku laitetaan rasiaan. 
      • Jos lapsi tekee virheen, yksi tikku otetaan ulos rasiasta.
    3. Pelikierros loppuu, kun lapsi on soittanut kaikki tikut rasiaan.
    4. Seuraavaksi määritellään seuraavalla kierroksella soitettava pätkä.
  4. Kun lapsi on soittanut pelissä lyhyitä pätkiä esimerkiksi kahdella ensimmäisellä harjoittelukerralla, pätkien pituutta voidaan pidentää. Viimeisillä harjoittelukerroilla ennen seuraavaa soittotuntia voidaan pelata soittamalla koko kappale läpi.

Tulitikkupelissä toistoja tulee paljon, mutta lapsi ei koe jankkaavansa samaa kohtaa uudestaan ja uudestaan, vaan keskittyy pelaamiseen. Lapsi huomaa yleensä itse, milloin tikun saa laittaa askiin ja milloin tikku täytyy ottaa ulos. 

Kun päivän harjoittelumäärä sovitaan harjoittelukerran alussa, lapsella on koko ajan selvillä, minkä verran hommaa on vielä edessä. Usein on mielekkäämpää tehdä urakka valmiiksi kuin määritellä harjoitteluun käytettävä aika.


Pelissä voidaan käyttää tulitikkujen sijaan kyniä, jotka soitetaan purkkiin, tai vaikkapa Lego-ukkoja tai muita hahmoja, joista lapsi tykkää.


Olen nähnyt tulitikkupelin toimivan oikein hyvin monen lapsen kohdalla, niin suosittelen sitä muillekin. Pelin oppimiskäsitys on behavioristinen, mutta ei kai se haittaa? 


Tutustuin tulitikkupeliin Itävallassa vuosia sitten. Ollessani au pairina kuljetin isäntäperheeni kuusivuotiasta poikaa viulutunneilla, ja viuluope käytti tätä peliä paljon.






6 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Pitääpä kokeilla ;-) Kiitos idean jakamisesta!

Hääräämön Laura kirjoitti...

Ole hyvä Hanna! Monen lapsen kohdalla olen nähnyt pelin innostavan harjoitteluun, niin suosittelen lämpöisesti :)

MatkaMartta kirjoitti...

Ihana :) Pitäispä itsekin lähteä tästä harjoittelemaan. On tältä päivää rästissä ;)

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos MatkaMartta! Peli toimii varmasti myös aikuisilla.. ;)

Viikonloppukokki kirjoitti...

Kiitos vinkistä. Onkin ajankohtainen aihe omassa perheessä. Meillä on soittaja, joka mielellään käy musiikkiopistolla, mutta kotona harjoittelu on tervanjuontia.

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos kommentista Viikonloppukokki! Toivottavasti vinkistä on hyötyä teidän perheessä :)