sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Raaputusarpa + ohje


Raaputusarpa


Tein eskariin raaputusarpoja, joista tuli esille kirjaimia. Etsimme lukumäärämetsästyksen tapaan viime syksynä näitä salaperäisiä kortteja, joiden keskellä oli sininen täplä. Nyt lisänä oli laminoiduista korteista yli jääneistä suikaleista leikkaamani väriliuskat, jotka osoittivat, mitä väriä lapsi etsii. Kahden asian muistaminen osoittautui hyväksi työmuistiharjoitukseksi. Aiemmin lapset olivat vain nostaneet ämpäristä lapun, josta katsoivat, menevätkö etsimään korttia kontaten, yhdellä jalalla hyppien... Nyt kun lisäksi täytyi muistaa väri, moni palasi nostamaan toisesta ämpäristä uuden väriliuskan. Pian lapset alkoivat keskittyä niin hyvin, ettei tarvinnut palata takaisin.


Raaputusarpaohje
Raaputusarpa-aihekset


Sekoita 

  • yksi osa pullopeiteväriä ja
  • yksi osa astianpesuainetta (esim. 1 rkl kumpaakin)


Maalaa siveltimellä (tai sormella) laminoidulle pinnalle kirjaimen päälle täplä ja anna kuivua.Kun lapset olivat löytäneet kaikki täpläkortit, he raaputtivat kirjaimet esille. Sitten he veivät kirjaimet sen hahmon luo, jonka nimessä on kyseinen kirjain.

Lopuksi lapset muodostivat sanoja ja tavuja kirjainkorteista. Hauskinta vaikutti olevan pitkän sanan muodostaminen. Lapset pyysivät minua lukemaan epämääräisen sanan aina lisättyään siihen kirjaimia. Lopulta kaikki kirjaimet olivat tässä pitkässä sanassa.Pitkän sanan muodostusRaaputin kirjainkortit aivan puhtaiksi ja maalasin kirjaimet piiloon toista ryhmää varten.


Tee itse raaputusarpa tiskiaineesta ja pullopeiteväristä5 kommenttia:

Pikku Akka kirjoitti...

Hyvä idea! :) Tästä voisi kehitellä jotain lastensynttäreillekin. :)

Hanna Mi kirjoitti...

Kiitoksia taas hyvästä vinkistä! Olenkin miettinyt, millä konstilla noita raaputuspintoja saisi aikaiseksi kotikonstein :). Hyvä, että täältä sainkin näin nopsaan tiedon, ei mennyt googlatessa aikaa :D.

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos viesteistä! Tämä on kyllä moneen sopiva tekniikka :)

Maria kirjoitti...

Heippa Laura! Tää vinkki on ollut mulla useana vuonna käytössä eri kouluissa ja eri luokissa monenlaisilla sovelluksilla. Tänä vuonna teemme isänpäiväksi arvat tällä idealla - raaputuksen jälkeen paljastuu jokin aineetonta lahja, esim. hieronta tai kotityö, jonka lapsi lupaa iskälle tai papalle tai muulle aikuiselle tehdä.

Hääräämön Laura kirjoitti...

Hei Maria! Kiitos viestistäsi. Onpa mukava kuulla! Ja kiitos muistutuksesta, minäkin voisin taas pitkästä aikaa käyttää tätä ideaa :)