sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Raaputusarpa + ohje


Raaputusarpa


Tein eskariin raaputusarpoja, joista tuli esille kirjaimia. Etsimme lukumäärämetsästyksen tapaan viime syksynä näitä salaperäisiä kortteja, joiden keskellä oli sininen täplä. Nyt lisänä oli laminoiduista korteista yli jääneistä suikaleista leikkaamani väriliuskat, jotka osoittivat, mitä väriä lapsi etsii. Kahden asian muistaminen osoittautui hyväksi työmuistiharjoitukseksi. Aiemmin lapset olivat vain nostaneet ämpäristä lapun, josta katsoivat, menevätkö etsimään korttia kontaten, yhdellä jalalla hyppien... Nyt kun lisäksi täytyi muistaa väri, moni palasi nostamaan toisesta ämpäristä uuden väriliuskan. Pian lapset alkoivat keskittyä niin hyvin, ettei tarvinnut palata takaisin.


Raaputusarpaohje
Raaputusarpa-aihekset


Sekoita 

  • yksi osa pullopeiteväriä ja
  • yksi osa astianpesuainetta (esim. 1 rkl kumpaakin)


Maalasin sormella laminoidulle pinnalle kirjaimen päälle täplän ja annoin kuivua.

Kun lapset olivat löytäneet kaikki täpläkortit, he raaputtivat kirjaimet esille. Sitten he veivät kirjaimet sen hahmon luo, jonka nimessä on kyseinen kirjain.


Lopuksi lapset muodostivat sanoja ja tavuja kirjainkorteista. Hauskinta vaikutti olevan pitkän sanan muodostaminen. Lapset pyysivät minua lukemaan epämääräisen sanan aina lisättyään siihen kirjaimia. Lopulta kaikki kirjaimet olivat tässä pitkässä sanassa.Pitkän sanan muodostusRaaputin kirjainkortit aivan puhtaiksi ja maalasin kirjaimet piiloon toista ryhmää varten.


Tee itse raaputusarpa tiskiaineesta ja pullopeiteväristä3 kommenttia:

Pikku Akka kirjoitti...

Hyvä idea! :) Tästä voisi kehitellä jotain lastensynttäreillekin. :)

Hanna Mi kirjoitti...

Kiitoksia taas hyvästä vinkistä! Olenkin miettinyt, millä konstilla noita raaputuspintoja saisi aikaiseksi kotikonstein :). Hyvä, että täältä sainkin näin nopsaan tiedon, ei mennyt googlatessa aikaa :D.

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos viesteistä! Tämä on kyllä moneen sopiva tekniikka :)