torstai 21. tammikuuta 2016

Erikoisnopat + elefanttipeli

Isojen ja pienten lukujen noppa

Olen ommellut käsin viime aikoina paljon noppia, muun muassa nämä erikoisnopat (ja yhden, jonka esittelin täällä). Pienessä nopassa on silmäluvut 1 - 3, jokaista kaksi kappaletta. Isossa nopassa on silmäluvut 5 - 10. Pienen nopan sivun pituus on 5½ cm, ison 9 cm. Liimasin silmäluvut Eri Keeperillä. 



Käsin ommeltu noppa huopakankaasta

Laitoin noppiin täytteeksi langanpätkiä ja pieniä kangastilkkuja, pääosin saumurin leikkuujätettä. Saksin sitä aivan pieneksi silpuksi. Nopista tuli vähän painavammat kuin mitä vanutäytteellä olisi tullut.

Lasten on hyvä oppia hahmottamaan pieniä lukumääriä muussakin kuin perinteisessä arpakuution tavassa sommitella pisteet. Siksi olen laittanut pisteet erilaiseen muodostelmaan kuin nopassa perinteisesti. Isojen lukujen noppaan tulee automaattisestikin uudenlaisia sommitelmia.


Elefanttipeli


Elefanttipeli: lukumääräharjoitus


Elefanttipeli on ollut suosittu meillä eskarissa. Keksin pelin itse, mutta moni on saattanut keksiä vastaavan pelin kaikessa yksinkertaisuudessaan jo aiemmin. Lapset ovat pelanneet elefanttipeliä ompelemallani pehmonopalla, jossa on silmäluvut 1 - 6. Viime päivinä ryhmäläiseni ovat ommelleet nopan, ja jatkossa he voivat pelata omalla nopallaan tätäkin peliä.

Kolme lasta heittää noppaa kukin vuorollaan ja ottaa silmäluvun verran elefantteja laatikosta itselleen. Kun laatikko tyhjenee, lapset laskevat elefantit ja vertaavat, kenellä on eniten. Pelin voi lopettaa tässä vaiheessa tai elefantit voidaan pelata takaisin laatikkoon eli palauttaa silmäluvun verran elefantteja. Voittaja on se, jolta loppuu elefantit ensimmäisenä.

Sain vinkin Eskariopen eväspussi -Facebook-ryhmästä, että samalla idealla voi rakentaa Lego-tornin. 

Tätä peliä voi pelata perusnopan lisäksi myös suurten (5 - 10) ja pienten (1 - 3) silmälukujen nopalla tai esim. numerosymbolinopalla. Nopan sijaan voidaan käyttää numero- tai lukumääräkortteja.

Vaikeampi versio olisi, että lapsi ottaa yhden elefantin enemmän/vähemmän kuin silmäluku osoittaa.

5 kommenttia:

Hanna Mi kirjoitti...

Kivat nopat! Elefanttipeliä voisikin kokeilla kotona legoilla, varmasti olisi mielenkiintoista. Tosin me ollaan saatu aika monta matikkapeliä viime aikoina, niissäkin riittäisi puuhaa :D.

Väkertäjä kirjoitti...

Tuo legoversio onkin helposti toteutettavissa, kun varmaan liki jokaisella eskari-ikäisellä niitä on. Good idea :)

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos kommenteista Hanna ja Väkertäjä! Lapset keksivät spontaanisti omia pelejään nopallaa. Aion kertoa eskarilaisteni keksimistä peleistä Hääräämössä tässä talven aikana.

Hanna/ Punatukka ja kaksi karhua ♥ kirjoitti...

Pitääpä tutustua erityisesti näihin eskaripostauksiisi, sillä aloitan itse parin viikon päästä eskariopena :) Täysin noviisina jännittää melko lailla, mutta eiköhän se hyvin suju.

Hääräämön Laura kirjoitti...

Hanna, kiitos kommentista. Anteeksi, huomasin sen vasta nyt. Paljon iloa eskarivuoteen! Eskari on aivan huippupaikka!