tiistai 5. marraskuuta 2013

Valokuvausvinkki: valotuksen tarkasteleminen histogrammista

Kameran histogrammista on hyvä katsoa kuvan ottamisen jälkeen, onko valotus kohdillaan. Histogrammista näkee, onko kuva ali- tai ylivalottunut vai onko valotus onnistunut toivotusti.

Hyvässä kuvassa on musta ja valkoinen sekä rikkaasti sävyjä niiden välillä. Kuvankäsittelyllä voidaan säätää kuvan valoisuutta jälkikäteen. Tavoitteena on kuitenkin ottaa mahdollisimman hyvä kuva kuvaustilanteessa.
Ylivalottunut kuva1. Maisema (ylivalottunut)
valotusaika: 1/250 s
aukko: f/4.5
herkkyys: ISO 200 


Ylivalottuneen kuvan histogrammi
Ylivalottunut kuva:
Sävyt eivät ala vasemmasta alanurkasta
eli kuvassa ei ole mustaa.
Sävyt katkeavat oikeasta reunasta eli kirkkaasta päästä.
Puhki palaneissa kohdissa ei ole lainkaan informaatiota
ja ne näyttävät valkoiselta.


Taivas palaa helposti puhki valokuvassa, eli taivas on niin kirkas, ettei siinä ole sävyjä lainkaan. Se näyttää kuvassa valkoiselta. Kameran histogrammin vieressä oleva pieni kuva varottaa puhki palaneista kohdista, kuten ensimmäisessä kuvassa.  • Vähennä valoa joko valotusaikaa lyhentämällä, tai aukkoa tai herkkyyttä pienentämällä. Alivalottunut kuva2. Revontulet (alivalottunut)
valotusaika: 8 sekuntia
aukko: f/3.5
herkkyys: ISO 800
käytin jalustaa 


Alivalottuneen kuvan histogrammi
Alivalottunut kuva:
Kuvassa on sävyjä vain tummassa päässä eli vasemmalla. 
Histogrammi katkeaa vasemmalta, eli kuvassa on paljon 
mustaa, jossa ei ole lainkaan informaatiota.

Vähässä valossa ilman salamaa valokuvattaessa kuva saattaa alivalottua, kuten yllä oleva revontulikuva. Tällöin kuvassa on paljon mustaa, jossa ei ole nähtävissä ollenkaan informaatiota. 


  • Kuva tarvitsee lisää valoa: valotusaika pidemmäksi, tai aukko tai herkkyys suuremmaksi. Oikein valotettu kuvaValokuvausvinkki¨
3. Rappuset (valotettu oikein)
aika: 1/30 s
aukko: f/4.0
herkkyys: ISO 800
en käyttänyt jalustaa 


Oikein valotetun kuvan histogrammi
Oikein valotettu kuva:
Sävyt alkavat vasemmasta alanurkasta (musta)
ja loppuvat oikeaan alanurkkaan (valkoinen).


Rappusista ottamassani kuvassa on sekä musta että valkoinen ja rikkaasti sävyjä niiden väliltä. Kuva on siis valotettu oikein. 

Sisätiloissa ilman salamaa kuvatessa valotusaika täytyy usein säätää pitkäksi (ja aukko suureksi, kuten myös herkkyys), jotta saadaan valoa riittävästi. Pitkällä ajalla kuvattaessa kamera tärähtää kuitenkin helposti, eli kuvasta ei tule tarkka ilman jalustaa. Suuri herkkyys taas voi saada aikaan kuvassa kohinaa eli rakeisuutta.Kuvankäsittely


Valokuva ei ole valmis siinä vaiheessa, kun se siirretään kamerasta tietokoneelle. Vaikka valokuva olisi valotettu oikein, se kaipaa silti käsittelyä. En ole käsitellyt näitä esimerkkikuvia lainkaan.


Hääräämön kuvankäsittelyohjeita Gimp-ohjelmalle löydät täältä.


Ruukaan katsoa lähes joka kuvan otettuani histogrammia. Säädän valotusta sen mukaan, miltä histogrammi näyttää. En tiedä, onko pokkari- tai kännykkäkameroissa mahdollista tarkastella histogrammia, mutta kaikissa järjestelmäkameroissa on.

15 kommenttia:

Annukka kirjoitti...

Tämä olikin hyödyllistä tietoa, kiitos! Pitäisi ottaa asiakseen perehtyä valokuvauksen maailmaan tarkemmin, kamerasta saisi paljonkin irti kun vain osaisi ja olisi aikaa. :)

Emileitha/Tarja kirjoitti...

Kumpa jaksaisi keksittyä tähänkin..
Hyvin ja ymmärrettävästi kerrottu ..kiitos

Matkatar kirjoitti...

Ihan mielenkiintoista tietoa! Tavallaan tiesinkin tuon histogrammin tarkoituksen, muttei ole juuri tullut vielä käytettyä. Nyt täytyy alkaa tutkimaan sitä :)

Peppi kirjoitti...

Siis mistäs valikosta tai miten tuon histogrammin saa näkyviin? Kävin kuvauskurssillakin, eikä tyyppi puhunut mitään tällaisista. Jotain tämmöistä kaipaisin, että oikeasti&konkreettisesti näkisin milloin säädöt kohdallaan.

MiEiVi kirjoitti...

Kiitos, kiitos, kiitos! Miksi nämä asiat on mielenkiintoisempia lukea toisen blogista kuin valokuvausopuksista..? :D

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos kommenteista.

Peppi: Mikä kamera sulla on? Canon EOS 500D:ssä ja 600D:ssä sen saa esille painamalla kaksi kertaa disp-nappia.

MiEiVi: Munkin mielestä on kivempi, kun joku selittää kuin että joutuu lukea käyttöohjeita tai oppikirjoja. :)

Henni kirjoitti...

Minäkin kiitän tästä histogrammi-informaatiosta, jesh. Olen myös tooodella laiska käyttöohjeiden lukija... Mahtavaa ,jos jaksat tehdä jatkossakin näitä valokuvauksen infoiskuja!

margsan kirjoitti...

Todellakin hyödyllinen tietopaketti! Mutta kun ei tahdo malttaa paneutua, ja sitteen käy niinkuin usein käy- kuvista tulee väärin valottuneita ja epätarkkoja.....

Hanna / Marakantti kirjoitti...

Kiitos tästä infopläjäyksestä :) Hankin jokin aika sitten järkkärin ja opuksia olen yrittänyt lukea. Histogrammi- osio olikin vielä hieman epäselvä :)

Hanna Mi kirjoitti...

Kiitän minäkin taas. Lainasin jopa kirjastosta valokuvauksesta opuksia, mutta eihän niitä ole ehtinyt edes avata. Tällä tavoin oppii hitusen uutta, eri asia muistaako niitä siinä vaiheessa, kun kuvaamisen aloittaa ;)

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos viesteistä! Mukava, kun ohje pääsee käyttöön :)

Unknown kirjoitti...

Juuri tuossa mietiskelin noita valotusjuttuja, että miltä histogrammin pitäisi näyttä, että miten ne kuvani ovat onnistuneet ja huh, löysin sivusi ompeluiden kautta :) Kiitos!

Hääräämön Laura kirjoitti...

Ole hyvä Aru kiina. Mukava kun löysit tänne. :)

Ceraci kirjoitti...

Lukaisin läpi tämän ja halusin kiittää selkeästä ohjeistuksesta. Nyt ymmärsin sen, mitä mieheni yritti joskus minulle (tuloksetta) selittää. :) Pitääpä alkaa tutkailemaan kuvien histogrammia.

Hapa kirjoitti...

Kiitos tästä! Palailen aina välillä näihin valokuvausohjeisiisi, kun tulee tenkkapoo.