perjantai 22. helmikuuta 2013

Kaivosvierailu Aitikiin
Kaikki oli suurta ja ihmeellistä minulle Aitikin kaivoksella Pohjois-Ruotsissa. Oli mielenkiintoista nähdä kaivostoimintaa, vaikken ymmärrä mitään työkoneista enkä kuparin rikastamisesta. Aitikissa kaivetaan pääasiassa kuparia ja muita metalleja, joita käytetään muun muassa kännyköiden, tietokoneiden ja uunien valmistukseen.

Linja-automme täytyi liputtaa, jotta isojen koneiden kuljettajat huomaavat sen. Autoon siis kiinnitettiin sellainen oranssi kolmiolippu, jollaisia näkee lasten polkupyörissä. Olin pitänyt bussia suurena autona, mutta kaivoksella käytettävien kaivinkoneiden ja kuorma-autojen rinnalla se näytti pieneltä. Kuorma-autojen renkaiden halkaisija on noin kolme metriä. Rengas ei siis edes mahtuisi normaalikorkuiseen huoneeseen.


Aitikin kaivos on avolouhos, jossa työskennellään vuorokauden ympäri. Kalliit koneet eivät ole joutilaina edes kahvitauon aikana, vaan toiset työntekijät jatkavat kivimurskan kuljetusta. 

Yllätyin naispuolisten työntekijöiden suuresta määrästä. En ollut odottanut näkeväni naiskuljettajaa valtavan koneen ohjaamossa. Kuulemma koneet kestävät paremmin naisten käsittelyä ja naisia otetaan mielellään töihin kaivokselle. Jotkut kuorma-autoista täydessä kivilastissaan painavat kahdeksan tukkirekan verran.


Aitikin kaivos sijaitsee Jällivaaran kunnassa (ruotsiksi Gällivare). Sinne on matkaa täältä Rovaniemeltä 300 km. Kävin siellä eilen päiväseltään.
Aitikin hyvä englanninkielinen esittelyvideo on katsottavissa täällä

4 kommenttia:

MB kirjoitti...

Katselin joskus dokumenttia aivan toiselta puolen maailmaa, muistaakseni se koski öljykenttiä. Dokumentista jäivät mieleen vastaavat valtavankokoiset koneet ja se, että niidenkin kuljettajat olivat pääosin naisia. Dokumentissa kerrottiin, että naisia suositaan rekrytoinnissa, koska naiset ovat huolellisempia.

Emileitha/Tarja kirjoitti...

Ompas ollut jännittävä retki kaivos maailmaan.. Olisi mahtava ajaa tuollaisella isolla koneella, harmi kun ei tullut ajateltua aikanaan..

Anonyymi kirjoitti...

Veikkaan kyllä, että naiset suostuvat töihin miehiä pienemmällä palkalla..

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitokset kommenteista!

Anonyymi, noinhan se usein on...