lauantai 26. toukokuuta 2012

Kestävää muotia ja kainalolappuja


"Vaatteiden korjaaminen osoittaa, että on taitava ja viitseliäs
eikä esimerkiksi köyhä ja saita."
- Ritva Koskennurmi-Sivonen


Ritva Koskennurmi-Sivosen haastattelu kestävästä muodista oli uusimmassa Opettaja-lehdessä (21 / 25.5.2012). Tulevia käsityönopettajia Helsingin yliopistossa kouluttava Koskennurmi-Sivonen suosittelee vaatteiden suojaamista likaantumiselta. Hänen mukaansa hoito kuluttaa luontoa tekstiilin elinkaaressa enemmän kuin valmistus. Hän suosittelee kainalolappuja, jotka estävät deodoranttitahrojen ja hikijälkien syntymistä vaatteisiin. Myynnissä on sekä kertakäyttöisiä että pestäviä kainalolappuja. Suojaaminen pidentää vaatteiden siistinä säilymistä. Se pidentää myös niiden ikää, koska usein riittää pelkkä kainalolappujen pesu.

Olisi mukava kuulla käyttökokemuksia kainalolapuista ja saada ompeluvinkkejä niihin liittyen. En ollut aiemmin kuullutkaan kyseisestä tuotteesta.

Opettaja-lehden artikkelissa tuli esille myös asioita, joita käsitellään dokumentissa Vaarallinen vaate, joka on nähtävissä Vimeossa. Ritva Koskennurmi-Sivosen Korjaa neule -sivu löytyy täältä.

6 kommenttia:

Taikku kirjoitti...

Minäkään en ole kainalolapuista kuullut. Niitä voisi kokeilla, mietityttää vain, että minkähän mallisia ne ovat, että pysyvät paidan sisällä.

Pellavasydämen Mervi kirjoitti...

Oho, taidan olla vanha...sillä olen jopa nähnyt kainalolaput! Mutta netti tietää kaiken, googlettamalla löytyy - voi jopa ostaa hikilapun, hinta 3 euroa.

Susanna kirjoitti...

Kokemuksia ei ole, mutta muistoja kylläkin. Ihmettelin pikkutyttönä kummallisia kangasläpysköitä, joita tätien kaapissa oli. Minulle kerrottiin, että ne ovat Kainalolappuja. Se kuulosti hienolta Aikuisten Asialta. Jännältä kuulostava ajatus lappujen uusi tuleminen. Täytyypä tutustua.

Purnauskis kirjoitti...

Kommentoinpa itsekin juuri samaista artikkelia - siinä oli paljon hyvää asiaa! Kainalolaput minullekin vieras asia...

Lea/kiertoidea kirjoitti...

Hah-hah, tunnen olevani ikäihminen - tunnustan että kainalolaput ovat jopa olleet joskus käytössä:D

Googlen kuvahaulla löytyypi tuollainen tuote. Eli kyseessä on kaksi yhteen ommeltua kaksipuoleista kangaslappua, jotka kiinnitetään parilla pistolla paitaan. Kankaan pitää olla ohutta puuvillaa, jottei tunnu tönköltä.

Kiitos että kommentoit tuota Ritvan hienoa artikkelia, hyvä että keskustelua käydään. Musta on tosi tärkeää, että ekologisuutta ja käsin tekemistä pohditaan kokonaisuutena, koska niillä on monia eri ulottuvuuksia. Ei vain se näkökulma, että "mä nyt tässä oon vähän näpertänyt". Luin myös aiemmin Purnauskiksen postauksen aiheesta, kandee käydä lukemassa, myös Aarnikotka kirjoitti viimeisessä postauksessaan käsityön merkityksestä.

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos viesteistä. No, en ole ainut, jolle kainalolaput ovat uusi asia. Täytyy tehdä testiversioita ja ehkä esitellä niitä täällä sitten, kun on tuotekehittely hyvällä mallilla. :)

Purnauskis ja Lea: Kiitti vinkeistä, oli mielenkiintoista luettavaa.