sunnuntai 14. elokuuta 2011

Kuuman päivän pelastus: ulkoverho


Ulkoverho mökillä

Ulkoverho

Äiti keksi hyvän idean pitää mökillä liika auringon porotus kuumina päivinä ikkunan ulkopuolella: Hän löi ulos ikkunan karmeihin ikkunan yläreunan kohdalle naulat verhotangon ripustamista varten. Verhon tankoineen hän otti mökin kesäkeittiöstä, jossa se peitti taakseen tiskipöydän alla olevat hyllyt. Ikkunaan tarvittiin kuitenkin korkeampi verho kuin keittiöön. Tässä tilanteessa oli hyötyä siitä, ettei verhon yläreunaan oltu ommeltu pujotuskujaa, vaan tämä kierrätyskeskuksesta ostettu pussilakana oli vain taitettu kepin yli. Pääosin verho on edelleen kesäkeittiössä. Hyvin se joutaa sieltä silloin tällöin mökin ikkunaan.

Kesäkeittiön monikäyttöinen verho

Aiemmin en ollut osannut yhdistää samaan lauseeseen sanoja "Suomen kesä" ja "kuumuus", mutta tänä kesänä oli pari päivää, jolloin ilma tuntui minusta liian kuumalta. Viime vuoden kesä ei tuntunut minusta lainkaan kuumalta, sillä palasin Kaakkois-Aasiasta 1,5 kuukauden reissulta juuri kun helteet alkoivat heinäkuun alussa. Ensimmäiset päivät reissun jälkeen pyöräilin Jyväskylässä farkut jalassa, paksu neulepusero takin alla ja hanskat kädessä, illalla lisäksi korvaläpät korvilla. Vastaantulijat olivat shortseissa ja t-paidassa. Kesän kuumimmat päivät olivat samaa luokkaa Aasian viileimpien öiden kanssa. Pian totuin Suomen lämpötiloihin ja vähensin vaatteita, mutta liian kuumana en kesää kokenut.

Ikkunaluukkuja Bangkokissa

Monissa lämpöisissä maissa - ja ihan Keski-Euroopassakin - useissa taloissa on ikkunoiden ulkopuolella joko ikkunaluukut tai vähän sälekaihdinten tyyliset verhot. Ne estävät kuumuuden pääsyä sisälle käsittääkseni paremmin kuin ikkunan sisäpuolella olevat verhot.

6 kommenttia:

Pirjo kirjoitti...

Sinulle on tunnustus blogissani :)

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos Pirjo! :)

Lemppu kirjoitti...

Kiitos ideasta! Ehkäpä meilläkin on ensi kesänä tuollainen keittiön eteläikkunalla.

Verhokauppias sanoi, että ulkomarkiisi on paras verho kuumuutta vastaan, joten olet varmasti oikeilla jäljillä.

Hääräämön Laura kirjoitti...

Hei Lemppu! Kiitos kommentista. Kiva kuulla, että äitin keksintö on samoilla linjoilla ammattilaisen kanssa.

sinisukka kirjoitti...

Hei! Onpas kätsy idea!!

Hääräämön Laura kirjoitti...

Moi Sinisukka! Kiitos, kerron äitille terveiset.