tiistai 14. kesäkuuta 2011

Katakombit, viemärikävely, Picasso ja Carmen


Wienin keskipisteessä sijaitseva goottilainen katedraali Stephansdom oli aikamoinen yllätys. Kirkko on remontissa parhaillaan, ja osa julkisivusta on peitossa. Osa ikkunoista on peitetty värillisillä kalvoilla ja lisäksi kirkon sisällä heijastettiin värivaloja kattoon, seiniin ja pilareihin. Muutenkin goottilaisissa katedraaleissa on paljon koristeita, niin nyt Stephansdomin sisätila on aivan kaoottinen. Tai sitten en vaan ymmärtänyt, mistä on kysymys.

Kävin Stephansdomin alla olevissa katakombeissa. Nyt siellä ei saanut valokuvata, koska oppaan mukaan kunnioitamme kuolleita. Kuolleita ei tarvinnut kunnioittaa tällä tavalla 15 vuotta sitten. Harmittaa, kun en voinut tällä kertaa kuvata luita, jotka oli pinottu kuin polttopuut enkä pääkalloja, jotka olivat yhdessä huoneessa röykkiönä luiden kanssa.

Katakombikierros oli aika vaatimaton, mutta hintaakaan sillä ei tosin ollut kuin 4,5 euroa. Ensin katselimme arkkuja ja muita astioita, joihin on säilötty ruumiita ja niiden osia. Loppuvaiheessa näimme huoneita, johon oli koottu luita. Toki katakombit itsessään ovat merkittävä rakennelma.

Asuessani Wienissä kävin opastetulla Maanalainen Wien -kävelykierroksella. Niitä järjestetään vain kerran viikossa. Tämä suurkaupungin hälinä ja turistipaljous alkaa olla liikaa minulle, niin en viitsi siirtää suunnittelemaani lähtöaikaa Wienistä, joten en pääse tuolle kierrokselle tällä reissulla. Wienissähän on katakombiverkosto vanhan kaupungin alla. Aikanaan kaupungissa alkoi olla ahdasta, niin maan alle alettiin rakentaa muun muassa varastotilaa. Katakombeja on jopa viidessä kerroksessa maan alla. Metrotunneleiden ja parkkihallien rakentamisen myötä katakombeissa ei pysty liikkua kaupungin laidalta toiselle kuten aikoinaan, mutta tuolla kävelykierroksella pääsee näkemään monia maanalaisia paikkoja.
Näissä viemärikanaaleissa on kuvattu elokuva "Der Dritte Mann" (The Third Man) vuonna 1949. Kävin opastetulla kävelykierroksella viemäreissä. Yllättävä kyllä, siellä ei haissut pahemmin. Oli mielenkiintoista nähdä, miten likavesi kulkee kaupungin alla. Tärkeä asia, jota ei yleensä tule mietittyä.


Näin Monet bis Picasso -näyttelyn (Monetista Picassoon) mainoksia kaupungilla ja kävin katsomassa näyttelyn Albertina-museossa Albertinaplatzilla. Näytteillä oli nimen mukaan kuuluisien keskieurooppalaisten maalareiden teoksia pääosin 1900-luvun alkupuoliskolta. Yllätyksellisesti näyttely jatkuikin vielä monen huoneen verran 1900-luvun loppupuoliskon maalaustaiteella.


Volksoper, Wien

Kävin katsomassa oopperassa (Volksoper) Bizetin Carmenin balettiversiona. Olen nähnyt sen oopperana ensimmäisen kerran samassa paikassa ja sittemmin Tukholman Parkteaternissa. Musiikki oli osittain tuttua ja puitteet mahtavat. Tarinaa en hahmottanut ollenkaan, mutta nautin katselusta.

Seisomapaikat oli loppuunmyyty. Ne maksavat näytöksestä ja sijainnista riippuen 2 - 5 euroa ja niillä tosiaan seisotaan koko näytöksen ajan. Olin ihan tyytyväinen saadessani lipun 19 eurolla. Olin kävellyt kaupungilla koko päivän, niin oli mukava istua. Näin koko näyttämön, mutta orkesteria en käytännössä ollenkaan.

Ei kommentteja: