maanantai 28. joulukuuta 2015

Noppa huopakankaasta


Noppa huopakankaasta


Ompelin arpakuution ohuesta huopakankaasta käsin. Sitä oli tosi mukava tehdä. Innostuin ompelemaan kuviot liimaamisen sijaan.noppa huopakankaasta

noppa huopakankaasta

Kuution sivun pituus on 11 cm.

tiistai 22. joulukuuta 2015

Joulusydän
Olen innostunut ompelemaan käsin. Ompelin nämä jouluiset sydänkoristeet ohuesta huopakankaasta. Laitoin niihin vähän vanua täytteeksi.


Näin kuvasin:En ole vielä kasannut studiosalamia muuton jäljiltä, joten koko syksyn ajan olen valokuvannut vallitsevassa valossa. Kuvasin sydämet keittiössä hehkulamppuvalaistuksessa. Sydämet ovat melko litteitä, niin valon kovuus ei haitannut. Jos kuvattava kohde olisi ollut kolmiulotteinen, siihen olisi tullut tässä valaistuksessa teräväreunaiset varjot. Käsittelin kuvan Gimpillä. Tausta oli yksivärinen, niin se oli nopea muuttaa aivan valkoiseksi.


Käsin ompelun innostukseni alkoi siitä, kun päätin teettää eskarilaisilla huopakankaasta joulusydämen. Tein kokeiluversion, ja sen jälkeen onkin syntynyt useampi huopatuote. Esittelen niitä lähitulevaisuudessa.


Rauhallista joulunaikaa!

keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Lukumäärämetsästys eskarissa


Olemme harjoitelleet lukumääriä eskarissa toiminnallisesti temppuradan lisäksi muun muassa metsästämällä erilaisia lukumääräkortteja. Joskus mukana oli myös lukusanoja kirjaimin kirjoitettuina (lukutaitoiset eskarilaiset auttavat muita) ja numeromerkkikortteja. Olemme käyttäneet lukumäärän hahmottamiseen myös esineitä, kuten kyniä ja pieniä leluja.Olen laittanut hyllyille, pöydille ja tuoleille lukumääräkortteja. Lapsi nostaa pienestä ämpäristä lapun, jonka kuvaamalla tavalla (kontaten, karhukävellen, yhdellä jalalla hyppien tai varpaisillaan kävellen) lähtee etsimään korttia. Lapset saavat huomaamattaan myös karkeamotoriikkatreeniä.


Kun lapsi löytää kortin, hän tuo sen lukumatolle oikean luvun kohdalle. Sitten hän käy nostamassa ämpäristä uuden kuvan ja lähtee sen kuvaamalla tavalla uudelle metsästysreissulle. Puolet ryhmästä etsii esim. sinisiä kortteja ja loput etsivät vihreitä (osa nappikortteja, toiset kalakortteja...).

Moni on kysynyt, mistä tämä matto on hankittu.
Sitä myy Lekolar nimellä kellomatto.

Meillä on käytössä monenlaisia kortteja. Kun kaikki yhdenlaiset kortit on löydetty, ripottelen toisenlaisia kortteja, ja metsästys jatkuu. Kun kaikki kortit on tuotu matolle, lapset tarkastavat, ovatko kortit oikeassa kohdassa.


Seuraavaksi lapset istuutuvat pulpettinsa ääreen. Annan jokaiselle pulpettiparille lukukortin. Parin tehtävä on käydä hakemassa matolta kaksi (tai kolme tai neljä) korttia, joissa on yhteensä lukukortin ilmoittama määrä pisteitä/kaloja/nappeja. Kun pienien lukumäärien kortit loppuvat, otamme työskentelyn avuksi puuvärikyniä. Tässä on helppo eriyttää antamalla pulpettiparile lasten taitotason mukaan joko isoja tai pieniä lukuja.

Kun parit ovat keränneet useampi korttipareja, he saavat uuden lukukortin ja keräävät sen osoittaman lukumäärän esimerkiksi pisteitä tai kaloja.


Työskentelyn lopuksi olen kysynyt, mikä oli mukavinta ja mikä vaikeinta. Mukavimmiksi asioiksi ovat osoittautuneet se, kun saa mennä etsimään korttia sekä se, kun löytää kortin. Monen mielestä kaikki oli hauskinta. Eniten vaikeuspisteitä on kerännyt karhukävely.

Tämän tyyliseen työskentelyyn soveltuvia kortteja löytyy monesta paikasta, esim. 
Löydät lisää toiminnallisia eskarivinkkejä 

sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Pakettikortti postimerkkireunuksesta ja myslipakkauksestaPakettikortti postimerkkireunuksesta ja myslipakkauksesta


Saitko jo liimattua joulupostimerkit? Niiden reunuksista saa tehtyä kätevästi pakettikortteja. Leikkasin taustakartongiksi kartonkia myslipakkauksesta. Liimasin postimerkkireunuksen harmaalle puolelle. Kääntöpuoli on jouluisen punainen.Pakettikortti postimerkkireunuksesta ja myslipakkauksesta


Postimerkeistä tekemiäni pakettikortteja näet täältä.

keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Hame ja lapaset villapaidastaLapaset vanhasta villapaidastaKierrätysompelu: Hame ja lapaset vanhasta villapaidasta

Ompelin kirpparilta ostamastani villapaidasta hameen ja lapaset. Katkaisin paidan kainaloiden kohdalta hameeksi ja ompelin hameen vyötärölle tummansinisen resorin. Aiemmin ompelemani villahameet löydät täältä, täältä ja täältä

Käytän villahametta melkein aina. Kotona pidän sen alla leggingsejä. Syksyllä sekä lauhalla talvikelillä pyöräillessäni hameen alla on kapeat farkut.

Tein tosi simppelit lapaset. Tällä idealla tehtyjä lapasia olen nähnyt monet eri blogeissa. Oma ideani oli se, että lapasen toiseen reunaan tulee taite. 

Laitoin villapaidan hihansuut lapasten ranteeksi. Hihan sauma on pekalon reunassa. Ompelin vain peukalonpäästä pikkurilliin asti. Olen käyttänyt lapasia nahkarukkasten päällä. Aiemmin olen ommellut lapasia samalla kaavalla kuin nahkarukkasia, näet yhdet lapaset täältä.

Edit: Tykkään kuitenkin paljon enemmän lapasista, jotka on tehty "oikealla" lapaskaavalla, kuten täällä.


Lähtötilanne

Täällä Muoniossa päivä on melko lyhyt. Tänään aurinko nousi klo 11.54 ja laski klo 12.34, eli päivän pituus oli 40 minuuttia. Kaamos alkaa huomenna. Seuraavan kerran aurinko nousee 3.1.2016. Ei täällä kuitenkaan aivan pimeää ole, sillä lumi heijastaa vähäistäkin valoa mukavasti. Puissa ja toki maassakin on ollut lunta jo yli kuukauden. Talojen ikkunoissa on paljon kauniita jouluvaloja: kynttelikköjä ja tähtiä.