Sivut

maanantai 28. joulukuuta 2015

Noppa huopakankaasta


Noppa huopakankaasta


Ompelin arpakuution ohuesta huopakankaasta käsin. Sitä oli tosi mukava tehdä. 

Innostuin ompelemaan kuviot liimaamisen sijaan. Keltaisesta ompeleesta tuli tärkeä piriste ja koriste-elementti nopan melko tummaan värimaailmaan.noppa huopakankaasta

noppa huopakankaasta


Laitoin noppaan täytteeksi vanua vanhasta tyynystä.


Kuution sivun pituus on 11 cm.

tiistai 22. joulukuuta 2015

Joulusydän
Olen innostunut ompelemaan käsin. Ompelin nämä jouluiset sydänkoristeet ohuesta huopakankaasta. Laitoin niihin vähän vanua täytteeksi.


Näin kuvasin:En ole vielä kasannut studiosalamia muuton jäljiltä, joten koko syksyn ajan olen valokuvannut vallitsevassa valossa. Kuvasin sydämet keittiössä hehkulamppuvalaistuksessa. Sydämet ovat melko litteitä, niin valon kovuus ei haitannut. Jos kuvattava kohde olisi ollut kolmiulotteinen, siihen olisi tullut tässä valaistuksessa teräväreunaiset varjot. Käsittelin kuvan Gimpillä. Tausta oli yksivärinen, niin se oli nopea muuttaa aivan valkoiseksi.


Käsin ompelun innostukseni alkoi siitä, kun päätin teettää eskarilaisilla huopakankaasta joulusydämen. Tein kokeiluversion, ja sen jälkeen onkin syntynyt useampi huopatuote. Esittelen niitä lähitulevaisuudessa.


Rauhallista joulunaikaa!

keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Lukumäärämetsästys eskarissa


Olemme harjoitelleet lukumääriä eskarissa toiminnallisesti temppuradan lisäksi muun muassa metsästämällä erilaisia lukumääräkortteja. Joskus mukana oli myös lukusanoja kirjaimin kirjoitettuina (lukutaitoiset eskarilaiset auttavat muita) ja numeromerkkikortteja. Olemme käyttäneet lukumäärän hahmottamiseen myös esineitä, kuten kyniä ja pieniä leluja.Olen laittanut hyllyille, pöydille ja tuoleille lukumääräkortteja. Lapsi nostaa pienestä ämpäristä lapun, jonka kuvaamalla tavalla (kontaten, karhukävellen, yhdellä jalalla hyppien tai varpaisillaan kävellen) lähtee etsimään korttia. Lapset saavat huomaamattaan myös karkeamotoriikkatreeniä.


Kun lapsi löytää kortin, hän tuo sen lukumatolle oikean luvun kohdalle. Sitten hän käy nostamassa ämpäristä uuden kuvan ja lähtee sen kuvaamalla tavalla uudelle metsästysreissulle. Puolet ryhmästä etsii esim. sinisiä kortteja ja loput etsivät vihreitä (osa nappikortteja, toiset kalakortteja...).

Moni on kysynyt, mistä tämä matto on hankittu.
Sitä myy Lekolar nimellä kellomatto.

Meillä on käytössä monenlaisia kortteja. Kun kaikki yhdenlaiset kortit on löydetty, ripottelen toisenlaisia kortteja, ja metsästys jatkuu. Kun kaikki kortit on tuotu matolle, lapset tarkastavat, ovatko kortit oikeassa kohdassa.


Seuraavaksi lapset istuutuvat pulpettinsa ääreen. Annan jokaiselle pulpettiparille lukukortin. Parin tehtävä on käydä hakemassa matolta kaksi (tai kolme tai neljä) korttia, joissa on yhteensä lukukortin ilmoittama määrä pisteitä/kaloja/nappeja. Kun pienien lukumäärien kortit loppuvat, otamme työskentelyn avuksi puuvärikyniä. Tässä on helppo eriyttää antamalla pulpettiparile lasten taitotason mukaan joko isoja tai pieniä lukuja.

Kun parit ovat keränneet useampi korttipareja, he saavat uuden lukukortin ja keräävät sen osoittaman lukumäärän esimerkiksi pisteitä tai kaloja.


Työskentelyn lopuksi olen kysynyt, mikä oli mukavinta ja mikä vaikeinta. Mukavimmiksi asioiksi ovat osoittautuneet se, kun saa mennä etsimään korttia sekä se, kun löytää kortin. Monen mielestä kaikki oli hauskinta. Eniten vaikeuspisteitä on kerännyt karhukävely.

Tämän tyyliseen työskentelyyn soveltuvia kortteja löytyy monesta paikasta, esim. 
Löydät lisää toiminnallisia eskarivinkkejä 

sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Pakettikortti postimerkkireunuksesta ja myslipakkauksestaPakettikortti postimerkkireunuksesta ja myslipakkauksesta


Saitko jo liimattua joulupostimerkit? Niiden reunuksista saa tehtyä kätevästi pakettikortteja. Leikkasin taustakartongiksi kartonkia myslipakkauksesta. Liimasin postimerkkireunuksen harmaalle puolelle. Kääntöpuoli on jouluisen punainen.Pakettikortti postimerkkireunuksesta ja myslipakkauksesta


Postimerkeistä tekemiäni pakettikortteja näet täältä.

keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Hame ja lapaset vanhasta villapaidastaLapaset vanhasta villapaidastaKierrätysompelu: Hame ja lapaset vanhasta villapaidastaOmpelin kirpparilta ostamastani villapaidasta hameen ja lapaset. Katkaisin paidan kainaloiden kohdalta hameeksi ja ompelin hameen vyötärölle tummansinisen resorin. 


Tutustu myös aiemmin ompelemiini villahameisiin:
Käytän villahametta melkein aina. Kotona pidän sen alla leggingsejä. Syksyllä sekä lauhalla talvikelillä pyöräillessäni hameen alla on kapeat farkut.Lapaset villapaidan hihansuista

Tein tosi simppelit lapaset. Tällä idealla tehtyjä lapasia olen nähnyt monet eri blogeissa. Oma ideani oli se, että lapasen toiseen reunaan tulee taite. 

Laitoin villapaidan hihansuut lapasten ranteeksi. Hihan sauma on pekalon reunassa. Ompelin vain peukalonpäästä pikkurilliin asti. Olen käyttänyt lapasia nahkarukkasten päällä. Aiemmin olen ommellut lapasia samalla kaavalla kuin nahkarukkasia, näet yhdet lapaset täältä.

Edit: Tykkään kuitenkin paljon enemmän lapasista, jotka on tehty "oikealla" lapaskaavalla, kuten täällä.

Lähtötilanne


Kirpparivillapaita


sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Lumiukkojoulukalenteri + pdf

"Näin monta yötä on jouluaattoon"


Tein printattavan version lumiukkojoulukalenterista. Voit tulostaa sen täältä
  • EDIT: Tämä linkki ei valitettavasti toimi enää. Latasin tämän joulukalenterin Freeediin, josta voit tulostaa sen (vaatii kirjautumisen, mutta on ilmainen).

Suurensin kuvaa vähän kopiokoneella ennen kuin liimasin sen kartongille. Leikkasin nenän oranssista kartongista ja kiinnitin sen haaraniitillä.

Olen nähnyt netissä tämän tyylisiä englanninkielisiä kalentereita ja tein suomenkielisen version.tiistai 24. marraskuuta 2015

Lukumäärätemppurata eskarissa


Lukumäärätemppuradalla lukujonoharjoitus hyppien


Olemme harjoitelleet viime aikoina lukumääriä, numerosymboleja ja lukujonotaitoja temppuradalla eskarissa. Tein temppuradan eskarimme yläkertaan, jossa on eri mallisia huoneita, joiden kautta pääsee kiertämään keskelle jäävän suljetun portaikon. 


Lapset kiertävät lukumäärätemppurataa non-stopina lukemattomia kertoja. Ohjaan lapsia radalla koulunkäyntiavustajan kanssa. Välillä tulee ruuhkaa, mutta odotusajat eivät muodostu kuitenkaan pitkiksi, sillä lapsia on temppuradalla kerrallaan 10 - 12.


Edit: Samaan tilaan rakensin myöhemmin talvella matikkamaan (klik), jossa harjoiteltiin pistetyöskentelynä mm. lukujonotaitoja, lukumääriä, numerosymboleja sekä yhteenlaskua.1. Yllä olevassa kuvassa lapsi hyppää järjestyksessä jokaiseen ruutuun ja sanoo luvun ääneen. 


  • Vaikeutettu versio: laitetaan luvut suurimmasta pienimpään eli 10:stä 0:aan.
Trampoliinilla lukumäärätreeniä2. Lapsi nostaa pienestä ämpäristä kalakortin, laskee kalat (8 - 10 kpl) ja hyppää yhtä monta kertaa trampoliinilla.
Puolapuut


3. Lapsi pyöräyttää onnenpyörää ja käy koskettamassa kattoa puolapuita pitkin nuolen osoittaman määrän.
Jättijumppapallon pyöritys lukumäärätemppuradalla


4. Kaksi lasta pyörittää toisilleen suurta jumppapalloa ja laskee ääneen. 


  • Vaikeutettu versio: Lasketaan 10:stä 1:een.
Pallon heitto seinään


5. Lapsi laskee nauhassa olevat helmet ja heittää pehmeää palloa seinään yhtä monta kertaa. Välillä ope ottaa helmen tai pari pois nauhasta, toisinaan lisää helmiä.

Pallon potkaisu seinään


6. Lapsi nostaa pienestä ämpäristä nappikortin, laskee napit ja potkaisee pehmeää palloa seinään yhtä monta kertaa.Edit: Olemme harjoitelleet lukumääriä toiminnallisesti myös lukumäärämetsästyksellä.
Toiminnallista matematiikkaa esiopetuksessa


Ideoita laskemisen taitojen harjoittelun löytyy mm. LukiMat-sivustolta.

tiistai 17. marraskuuta 2015

Kuvisideoita: Värien sekoitus muovailuvahalla + arvonnan voittaja


Eskarisyksymme kuviksen teemana on värien sekoitus. Ensimmäisen projektin teimme pullopeiteväreillä, näet sen täältä. Seuraavaksi kokeilimme värien sekoittamista muovailuvahalla.

Olimme käyneet hiljattain kotieläinpihassa, jossa näimme myös ison hämähäkin. Olemme laulaneet hämähäkkiaiheisia lauluja, ja niistä luontevahkolla aasinsillalla johdatin lapset tekemään muovailuvahasta suuria hämähäkin munia. 

"Tee seitsemän keltaista ja seitsemän sinistä hämähäkin munaa.""Ota kämmenellesi yksi sininen hämähäkin muna sekä viisi keltaista."
(ohjeet tietenkin yksi vaihe kerrallaan)

Laitoin taululle esiin ympyräkortteja muistin tueksi. Olen tulostanut geometrisiä muotoja Lukuja liikkuen, tavuja touhuten -sivustolta ja kopioinut niitä eri värisille papereille sekä laminoinut ne.
Jokainen sekoitti kämmenellään olevat sinisen ja keltaiset pallot jättimäiseksi vihreäksi hämähäkin munaksi.

Ohjeistin myös ottamaan viisi sinistä ja yhden keltaisen munan ja sekoittamaan ne. Se sekoitus näytti siniseltä. Pohdimme yhdessä, miten saisimme sinisestä ja keltaisesta paremmin vihreää. Lapset oivalsivat heti, että sinistä pitää olla vähemmän.

Sekoitimme myös yhden sinisen ja yhden keltaisen munan. Syntyi siis paljon vihreän eri sävyjä. Lapset osasivat sanoa hyvin, missä sekoituksessa on eniten sinistä, missä taas eniten keltaista.Lopuksi lapset muovailivat vapaasti ilman open antamaa aihetta sekoittamistaan vihreän sävyistä sekä keltaisesta ja sinisestä. 

Seuraavalla kerralla annoin oppilaille myös punaista muovailuvahaa. Sekoitimme oranssia ja ruskeaa. 

Kolmas tekniikka, jota olemme harjoitelleet, on vesivärimaalaus. Kerron siitä joku toinen kerta lisää. Vesivärijakson jälkeen siirrymme työskentelemään liiduilla. Työskentelemme samalla tekniikalla useamman kerran, käytännössä kaksi tai kolme kertaa. Kaikilla kolmella tekniikalla olemme harjoitelleet värien sekoittamista. Voisin vähitellen alkaa puhua pää- ja väliväreistä, kun niihin on nyt tutustuttu käytännön tasolla monenlaisin kokeiluin. 


Letille-kirjan arvonnassa onni suosi Paulaa. Hän kertoi kommentissaan olevansa seitsemän tytön äiti. Kirjalle taitaa olla erityisen paljon käyttöä hänen perheessään. Paljon onnea Paula, laitoin sinulle äsken viestin!

keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Siro neulepalmikko + ohje

Ohje: siro neulepalmikkoNeulo vähän niin kuin joustinneuletta, 
mutta letin keskelle jäävään kohtaan neulo 3 nurin eli: 
1 nurin, 1 oikein, 1 n, 1 o, 3 n, 1 o.


Nyt on tekeillä se kerros, 
joka saa aikaan palmikon.
Juuri on neulottu 1 n, 1 o, 1 n.
Siirrä 1 oikea silmukka apupuikolle.
Vie apupuikko työn taakse.
Siirrä 3 nurjaa silmukkaa toiselle apupuikolle. 
Vie apupuikko työn taakse.
1. Neulo oikea silmukka 
vasemmanpuoleiselta puikolta.
2. Neulo 3 nurjaa silmukkaa apupuikolta.
3. Neulo oikea silmukka 
takimmaiselta apupuikolta.
Jos haluat letin kääntyvän toiseen suuntaan,
pidä apupuikot työn etupuolella.


Tee letin kierto esim. kymmenen kerroksen välein.

Näin tätä neulekuviota pikkutytön mekossa. Se kävisi varmasti hyvin myös esimerkiksi pipoon ja villasukkaan.


torstai 5. marraskuuta 2015

Maastotunika ja kangaskauppa-auto

Vaikka täällä Muoniossa ei ole kangaskauppaa, tilanne ei ole ihan niin paha kuin miltä äkkiseltään kuulostaa. Noin kolmen viikon välein täällä käy kangaskauppa-auto (alin kuva). Ostin sieltä tämän maastokuvioisen trikoon ja ompelin siitä Ottobren (5/2013) Autumn Mood -kaavalla tunikan. Autumn Moodista on tullut luottokaavani. Olen ommellut sitä kaavaa käyttäen mm. tämän ja tämän tunikan.

Jalassani olevat lapikkaat näet tarkemmin täältä ja pitsi-palmikkovillasukat täältä. Taustalla näkyvästä hääautonammekin toimineesta Amazonistä lisää Häälehdessämme.
Kokeilin kikkailua PhotoFunian sivuilla. Siellä voi laittaa omia kuviaan kadunvarsimainokseen, kirjan kanteen, lehteen yms. Tarvitsee vain ladata kuva(t), ja ohjelma istuttaa ne valittuun taustaan:


Kangaskauppa-auto ja Eräbussi 
yhtä aikaa Muonion torilla syyskuussa

keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Letille-kirjan arvonta


Letille - 60 kauneinta palmikkoa ja lettikampausta
(WSOY, marraskuu 2015)
Valokuva: Laura Mendelin


Voita omaksesi Letille-kirja!

Lettitaiteilija Jenni Petäsen ja valokuvaaja Laura Mendelinin pian ilmestyvän lettikirjan avulla pääset opettelemaan peruslettejä sekä monimutkaisempia lettikampauksia. Jenni lupasi lahjoittaa yhden Letille-kirjan Hääräämön arvontaan. Lue lisää kirjasta Jenni´s Hairdays -blogista. Sielläkin on meneillään tämän kirjan arvonta, osallistu kirjan tavoitteluun toki sielläkin!

Yhden arvan saat kommentoimalla tätä postausta. Jos kommentoit anonyyminä, kirjoita viestiisi esim. sähköpostiosoitteesi, josta saan sinut kiinni, kun (jos) voitat.

Kaksi arpaa saat, kun kommentoit ja olet Hääräämön kirjautunut lukija tai liityt lukijaksi.


Kolme arpaa saat, kun kommentoit ja olet Hääräämön kirjautunut lukija sekä käyt tykkäämässä (tai olet tykännyt jo pitempään) Jenni´s Hairdays -Facebook-sivusta.


Neljä arpaa saat, kun edellisten lisäksi mainostat tätä arvontaa esim. blogissasi tai Facebookissa.


Voit mainostaa arvontaa esim. Facebookissa olematta Hääräämön kirjautunut lukija ja tykkäämättä Jenni´s Hairdaysin sivusta Facessa. Tällöin saat kaksi arpaa.


Kerro kommentissasi, kuinka monella arvalla osallistut. 
Osallistumisaikaa on su 15.11.2015 klo 21.00 asti.


Jennin lettiohjevideoita löydät Jenni´s Hairdaysin YouTube-kanavalta.Arpaonnea toivottavat Hääräämön Laura blogiyhteistyössä 
Jenni´s Hairdaysin Jennin kanssa!Huom! Toimitan voittokirjan vain Suomessa sijaitsevaan osoitteeseen.


keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Save the Date -korttien kuoret + hääkutsut


Pidin aiemmin Save the Date -kortteja vain amerikkalaisena hömppänä. Monet häävieraistamme tulivat kuitenkin niin kaukaa, että olivat reissussa kaksi yötä. Lisäksi häämme olivat keskellä parasta kesälomasesonkia. 

Ajattelimme, että olisi hyvä kertoa hääpäivämäärä hyvissä ajoin, joten STD-kortti, eli ennakkokutsu, olikin luonteva valinta. Lähetimme STD-kortit puoli vuotta ennen häitä. Varsinaiset kutsut postitimme 2½ kk ennen häitä.Tilasimme Save the Date -korteiksi käyntikortin kokoiset jääkaappimagneetit Vistaprintiltä. Magneettien mukana ei tullut kirjekuoria, joten askartelin ne itse. Materiaaliksi valitsin vuosien varrella kertyneitä ylimääräisiä nuotteja. Jotkut kappaleet olivat rakkauslauluja, joiden sanat pyrin sijoittamaan osuvasti:
Halusin vähän väriä kuoriin. Liotin teepussia pienessä vesitilkassa, jotta sain mahdollisimman vahvaa mustaa teetä. Maalasin kuoret teellä. Tavallinen kopiopaperi tietysti kupruilee veden ansiosta. Paperin kuivuttua silitin silitysraudalla leivinpaperin läpi kaikki kuoret.Piirsin kirjekuoren kaavan itse. Tein kuorista pari milliä postin ilmoittamaa kirjekuoren minimikokoa suurempia, koska magneetit olivat melko pieniä.


En julkaise STD-korttiamme, mutta varsinaiset kutsumme ovat tällaiset:
Kutsukortin tausta on Vistaprintin yksi valmis malli. Tekstin sijoittelin itse. Käytin samaa fonttia monessa eri koossa. Kortin kääntöpuolella on hääinfo.


Kaikki hääaiheiset postaukset näet Hääräämön hääsivulta.

torstai 15. lokakuuta 2015

Miehen lapikkaat

Mieheni teki nämä lapikkaat itselleen jokunen vuosi sitten. Ne ovat kokonaan huopaa, ja vartta lukuunottamatta niissä on huovan päällä naudannahkaa. Hän ompeli kengät kokonaan käsin.


Kengät kastuivat vähän noustessamme tunturin huipulle.Näiden lapikkaiden materiaalikustannukset olivat olleet noin 180 euroa. 

Otin nämä kuvat Oloksella pari viikkoa sitten.


Täältä näet lapikkaat, jotka mieheni teki minulle viime vuonna.


Edit 28.10.2015
Lisää lapikaskuvia Särkitunturilta: