Sivut

maanantai 4. maaliskuuta 2024

Neljä innostavaa matikkapeliä: Heitä noppaa ja...
Hääräämön uudet Heitä noppaa ja... -pelit ovat nyt esittelyssä! Näissä noppapeleissä saadaan aivan huomaamatta paljon harjoitusta esimatemaattisiin taitoihin, jotka ovat tärkeä perusta matematiikan oppimiselle koulussa: 

 • lukumäärät (yksi yhteen -vastaavuus) 
 • numero-lukumäärävastaavuus 
 • lukumäärien vertailu 
 • subitisaatio (pienten lukumäärien hahmottaminen laskematta) 
 • käsitteet yksi enemmän, yksi vähemmän ja yhtä monta 
 • yhteenlasku ja hajotelmat lukualueella 1–6 
 • lisäksi saadaan harjoitusta myös silmä-käsikoordinaatioon ja muihin hienomotorisiin taitoihin

Pelit on suunniteltu esiopetukseen, mutta osa peleistä soveltuu hyvin myös nuoremmille, esimerkiksi viskaritehtäviksi. Erityisesti Heitä noppaa ja ympyröi -peli sekä Heitä noppaa ja ruoki koiraa -pelin lukumääräversio käyvät eskari-ikäisiä nuoremmille. Moni lapsi toki hahmottaa hyvin numeroita jo hyvin nuorena, niin pelaamaan vaan! :) Tutustu myös vuosia sitten julkaistuihin suosittuihin Heitä noppaa ja... -peleihin ja tulosta ne veloituksetta Hääräämöstä:  

Nämä pelit ovat tulostettavissa myös pohjoissaameksiHeitä noppaa ja ympyröiHeitä noppaa ja ympyröi -pelissä harjoitellaan lukumääriä ja käsitettä yhtä monta. Pelaajat heittävät noppaa vuorotellen ja ympyröivät silmäluvun osoittaman määrän pisteitä. 


Heitä noppaa ja kilpaileHeitä noppaa ja kilpaile -pelissä voittaja on yksi pelilaudan kuudesta kilpailijasta, ei kukaan pelaaja. Peliä voidaan pelata yksin tai parin kanssa, miksei kolmestaankin. 

Pelistä on tulostettavissa kolme eri kuvaversiota. Kaikissa versioissa harjoitellaan lukumäärän ja numeromerkin yhteyttä. Heitä noppaa ja ruoki koiraaHeitä noppaa ja ruoki koiraa -pelin neljässä versiossa harjoitellaan

 1. lukumääriä 
 2. numero-lukumäärävastaavuutta 
 3. käsitettä yksi enemmän 
 4. käsitettä yksi vähemmän 

Lisäksi kaikissa versioissa tulee treeniä lukumäärien vertailuun sekä subitisaatioon eli pienten lukumäärien hahmottamiseen laskematta. 

Koiran ruuaksi voidaan ottaa nappeja tai muita pieniä esineitä. Myös muovailuvahasta voidaan muovailla kämmenten välissä palloja ruuaksi. 


Heitä noppaa ja rakenna

(yhteenlasku ja hajotelmat lukualueella 0–6)Hääräämön Heitä noppaa ja rakenna -pelit ovat olleet suosittuja jo vuodesta 2017 lähtien. Tässä pelin uusimmassa versiossa harjoitellaan yhteenlaskua ja hajotelmia lukualueella 0–6. 

Lapsi heittää noppaa parinsa kanssa vuorotellen. Hän rakentaa Legoista tai esimerkiksi Multilink-kuutioista tornin, jossa on nopan silmäluvun verran palikoita. Hän laittaa tornin ruutuun, jonka yhteenlaskun summa on tornin palikoiden määrä. Tallenna kuva Pinterestiin: 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti