Sivut

perjantai 28. marraskuuta 2014

Lights On: Valaisinkehikon tuunaus
Osallistun V.A.L.O. - Ei orjuudelle ry:n Lights On -projektiin, jossa tuunataan valaisinkehikoita. Yhteensä 27 valmista lampunvarjostinta huutokaupataan Huuto.netissä Lucian päivänä 13.12.2014. Huutokaupan tuotto käytetään ihmiskaupan ennaltaehkäisyyn ja tiedottavaan työhön Suomessa.


Maailmassa arvioidaan olevan tällä hetkellä noin 27 miljoonaa orjaa. Se on yli kaksi kertaa niin paljon kuin Afrikasta vietiin orjia koko 350 vuotta jatkuneen orjakaupan aikana.


Olen lukemassa Kevin Balesin kirjoittamaa kirjaa Nykyajan orjat - Ja miten heidät vapautetaan (Into Kustannus). Balesin mukaan orjat tuottavat noin 13 miljardia dollaria vuodessa. Se on suuri summa, mutta saman verran yhdysvaltalaiset kuluttivat ystävänpäivän juhlintaan vuonna 2005. Vaikka orjuuden lopettaminen ei ole kallista, sitä vastaan on taisteltava joka tasolla.


Balesin mukaan orjia on ollut koko ihmiskunnan historian ajan. Nykyään orjat ovat halpoja ja heistä pääsee eroon helposti. He ovat pakkotyössä maataloudessa, prostituutiossa, kotitalouksissa tai hikipajoissa. Orjuuteen liittyy ihmisen hallinta väkivallan avulla, taloudellinen hyväksikäyttö ja tahdonvapauden riisto. Vaikka kyseessä ei ole laillinen instituutio, ihmistä voidaan kutsua orjaksi, jos hänen tilanteensa täyttää orjuuden ehdot: 

1) Hän ei voi lähteä pois tilanteesta ilman, että hänen tarvitsee pelätä väkivaltaa. 
2) Hän työskentelee palkatta tai niin pienellä palkalla, että pysyy hädin tuskin hengissä.

Ihmiskaupan uhrien, siis nykyajan orjien, tunnistaminen voi olla vaikeaa. Koska kyseessä on piilorikollisuus, on hankala arvioida, paljonko Suomessa tapahtuu ihmiskauppaa. Ihmiskauppa.fi -sivuston mukaan Suomen uskotaan olevan ihmiskaupan kohde- ja kauttakulkumaa.Tein ensimmäiset valaisinkehikon tuunauskokeilut vanhasta valoverhosta ja kirpparilta ostamistani pitsiliinoista. Pidän sellaisista lampunvarjostimista, joista valo kuultaa läpi eikä valo näy liian kirkkaasti. Pitsin alle olisi siis täytynyt laittaa jotain ohutta kangasta, esimerkiksi valoverhoa. Idea ei oikein ottanut tuulta purjeisiinsa.


Vuosien varrella olen laittanut talteen kauniita muovipusseja. Päädyin tekemään niistä lampunvarjostimen. Siitä lisää lähiaikoina.Edit: Huutokauppa Huuto.netissä 13.12.2014 klo 18.00 asti.#lightson2014
#lightsonprojekti
#eiorjuudelle
#valo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti