Sivut

keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Turvavyön testausta ja norsu takapenkillä


Turvavyö kiinni ja sitten auto ylösalaisin. Takapuoli irtosi penkistä vain vähän, ja olo oli turvallinen pää alaspäin roikuttaessa. Kävin testaamassa turvavyötä viime viikolla Lapin ammattiopiston Jänkätien toimipisteessä. Liikenneturvan testiautolla havainnollistettiin turvavyön toimintaa.

Kokeiltavana oli myös vaaka, jonka näyttö ilmoittaa kappaleen painon 50 km:n tuntinopeudella törmätessä. Puolen litran vesipullolle kertyi painoa 22 kg. Ymmärsin, miksi autossa ei saa olla tavaroita irrallaan penkeillä tai hattuhyllyllä. Myös takakontissa tavaroiden tulisi olla sidottuina tai mahdollisimman lähellä takapenkkiä.

Aiemmin ajattelin, etten viitsi nipottaa kyydissä oleville aikuisille turvavyön käytöstä silloin harvoin kun ajan autoa. En ollut ymmärtänyt, mitä takapenkillä ilman turvavyötä matkustava henkilö voi aiheuttaa törmäystilanteessa. Hän jatkaa matkaa törmäten etupenkkiin norsun painolla litistäen etupenkillä istuvan penkin ja turvavyön väliin.

 


Testaa törmäyspaino 50 km:n tuntinopeudella.
½ litran pullo vettä -> 22 kg


Tervetuloa uusi lukija Hanna-naa!

sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Lasinaluset kahvipussista
Sain vuosi sitten tyhjiä kahvipusseja yhdeltä ystävältäni, sillä minähän askartelen kierrätysmateriaalista vaikka mitä. Kiitokset Mäki-Mattilan emännälle! En ollut tehnyt mitään kahvipusseista aiemmin, mutta nyt hiljattain huomasin Kiertoidea-blogissa ohjeen kahvipakettien silitykseen ja päätin kokeilla. 


Tein eilen lasinalusia Juhla Mokka -pusseista. Avasin pussit, pesin ja kuivatin ne. Laitoin kaksi pussia nurjat puolet vastakkain ja silitin leivinpaperin läpi (leivinpaperi myös alla). Laitoin pussit eri päin, siis toisen yläreuna toisen alareunaa vasten, niin sain kaksi alusta, jossa on kahvikupin kuva jne. Sain yhdestä silitetystä arkista kuusi 9 cm x 9 cm kokoista lasinalusta (kuva alla).

Jämäsuikaleista ompelin kaksi vähän pienempää lasinalusta (kuvat yllä). Laitoin suikaleet aivan vierekkäin ja ompelin leveällä siksakilla kiinni toisiinsa. Kapeasuikaleisen alusen suikaleet ovat vähän liian kapeita, ja alunen kupristelee. Kolmesta melkein 3 cm leveästä suikaleesta tehty alunen pysyy hyvin suorana.Kuvissa oleva pöytä näkyy paremmin täällä.

lauantai 26. toukokuuta 2012

Kestävää muotia ja kainalolappuja


"Vaatteiden korjaaminen osoittaa, että on taitava ja viitseliäs
eikä esimerkiksi köyhä ja saita."
- Ritva Koskennurmi-Sivonen


Ritva Koskennurmi-Sivosen haastattelu kestävästä muodista oli uusimmassa Opettaja-lehdessä (21 / 25.5.2012). Tulevia käsityönopettajia Helsingin yliopistossa kouluttava Koskennurmi-Sivonen suosittelee vaatteiden suojaamista likaantumiselta. Hänen mukaansa hoito kuluttaa luontoa tekstiilin elinkaaressa enemmän kuin valmistus. Hän suosittelee kainalolappuja, jotka estävät deodoranttitahrojen ja hikijälkien syntymistä vaatteisiin. Myynnissä on sekä kertakäyttöisiä että pestäviä kainalolappuja. Suojaaminen pidentää vaatteiden siistinä säilymistä. Se pidentää myös niiden ikää, koska usein riittää pelkkä kainalolappujen pesu.

Olisi mukava kuulla käyttökokemuksia kainalolapuista ja saada ompeluvinkkejä niihin liittyen. En ollut aiemmin kuullutkaan kyseisestä tuotteesta.

Opettaja-lehden artikkelissa tuli esille myös asioita, joita käsitellään dokumentissa Vaarallinen vaate, joka on nähtävissä Vimeossa. Ritva Koskennurmi-Sivosen Korjaa neule -sivu löytyy täältä.

torstai 24. toukokuuta 2012

Mustavalkomaanantai: Vesi

Osallistun ensimmäistä kertaa Mustaa ja valkoista -valokuvahaasteeseen. Tällä viikolla aiheena on vesi. Tämä kuva on viime lauantailta Matkakoskelta. Ikkunasta heijastuvan Tornionjoen vastaranta on Ruotsin puolta. Alkuperäinen kuva on värillinen, näet sen täältä.

Yritin suoristaa kuvaa, kunnes huomasin, että ikkunankarmit ovat oikeasti vinossa.


Neulisti, tervetuloa Hääräämön lukijaksi!

tiistai 22. toukokuuta 2012

Rollon tulvaa


Kuvasin tulvaa eilen täällä Rovaniemellä Lainaanrannassa ja Harjulammella:


Harjulammen lintutorni

maanantai 21. toukokuuta 2012

Tulvakuvia Tornionjoelta


Olin menneen viikonlopun Tornionjokilaaksossa ja kuvasin tulvaa Kukkolankoskella sekä Matkakoskella Tornion pohjoispuolella:


Kuvat suurenevat klikkaamalla


lauantai 19. toukokuuta 2012

Laukku Finlaysonin kaavalla + kaavalinkki


Kassi


Löysin Finlaysonin kesäkassin kaavan ja ohjeen Tee-se-itse-naisen sisustusblogin kautta(Edit: Kaavalinkki ei toimi enää. Kiertoidean Lea vinkkasi, että kuvallinen ohje tähän kassiin löytyy blogista Verypurpleperson.)

Yleensä en käytä valmiita kaavoja, mutta tuo kassi näytti niin kivalta, että ajattelin kokeilla. 


Kassin sisätasku


Ompelin kassin kirpparilta ostamistani kankaista. Kassin päällinen on Kati Tuomisen Tampellalle suunnittelemaa Lumisade-kangasta, joka on palvellut aiemmin varmaankin verhona. Vuorin tein vanhasta pussilakanasta. Vuorin yläosaan tosin laitoin päälliskangasta, jotta vuorikangas ei näy kuin kassin ollessa auki. Ompelin kaksi taskua laukun sisälle. 

En tehnyt kassista kääntökassia, kuten ohjeessa oli. Kassi ei mielestäni näytä jättisuurelta, mutta vaikuttaa, että se syö sisäänsä aika paljon tavaraa.

tiistai 15. toukokuuta 2012

Ainutlaatuinen valokuvauspäivä tänään!

Tänään on maailman ensimmäinen valokuvauspäivä. Tapahtumaan voi osallistua kuka tahansa valokuvaamalla omaa arkeaan. Tänään otetut kuvat ladataan Aday.org -sivun kautta suureen kuva-arkistoon 15. - 22.5.2012. Aday.org-projektin tavoitteena on dokumentoida ihmisten elämää eri puolilla maapalloa. Kuvat ladataan kolmen kategorian alle: koti, työ tai suhteet. Lue lisää täältä.

Juhlissa tulee otettua paljon kuvia, mutta hyvä, että tällainen projekti muistuttaa myös arjen kuvaamisesta. Yllä oleva kuva on menneeltä talvelta, kun työpäivän aikana tuli paljon lunta (eikä siis liity valokuvaspäivään). Mukava kun tänään paistaa aurinko, niin kuviin tulee ihan erilailla mielenkiintoa kuin tasaisen harmaana päivänä otettuihin. Illalla meinaan kuvata tätä valokuvauspäiväprojektia varten, toivottavasti aurinko paistaa vielä silloinkin.

perjantai 11. toukokuuta 2012

Servettikiharrus lahjaanOlen paketoinut pieniä lahjoja servetteihin ja huomasin, että servetistä voi tehdä myös lahjan päälle kiharruksen. Servettisuikale katkeaa helposti, joten varovainen täytyy olla, mutta näin saa hyvin pakettiin sointuvan koristeen.

Muita paketointiin liittyviä Hääräämön postauksia täällä.


Rentouttavaa viikonloppua!

tiistai 8. toukokuuta 2012

Kaksilokeroinen lompakko mehupurkista + ohje


Lompakko nestekartonkipakkauksesta


Sveitsiläinen ystäväni Nicole teki mehupurkista kaksilokeroisen lompakon. Pyysin häntä näyttämään, miten sellainen tehdään.


Ohje: Kaksilokeroinen lompakko nestekartonkipakkauksesta


Leikkaa mehupurkista pohja ja 
katto irti taitetta pitkin.


Taita purkin sivut sisään keskeltä pituussuunnssa.


Taita purkin yläosa kaksinkerroin kolmasosan 
kohdalta tai vähän vähemmän. 
Tästä tulee lompakon läppä.


Leikkaa sivut sekä etupuoli irti purkin 
yläreunasta juuri tekemääsi taitteeseen asti.


Taita purkin alareuna äsken 
leikkaamaasi reunaa vasten.


Leikkaa etupuoli pois purkin alareunasta 
juuri tekemääsi taitteeseen asti.


Tee reiät neulalla tai purasimella tms. 
ompelua varten pitkien sivujen reunaan,
siis siihen reunaan, jonka leikkasit äsken.
Rei´itä myös pitkän sivun taitosreuna, johon
pitkän sivun leikattu reuna koskee, kun taitat
mehupakkauksen kuvan osoittamalla tavalla.


Kaksilokeroinen lompakko mehupurkista
Ompele lompakon sivut kiinni esim. hammaslangalla.


Voit päällystää lompakon kontaktimuovilla. 

Laita tarranauhan pätkä läpän reunaan ja toinen puoli tarraa siihen kohtaan lompakon etupuolta, johon läpän tarra osuu. Jos käytät ommeltavaa tarranauhaa, ompele se kiinni ennen lompakon reunojen ompelua. Tarranauhan, jossa on kääntöpuolella teippi, voit laittaa valmiiseen tuotteeseen.

Kiitos Nicole!


Siskoni tekemä yksilokeroinen mehupurkkilompakko on ollut käytössäni jo useamman vuoden ajan. Se on venynyt ja mukautunut korttien ja kolikoiden mukaan, ja sinne mahtuu yllättävän paljon tavaraa. Aluksi vaikutti, että siinä voi kuljettaa vain paria korttia.

Tekemäni yksilokeroisen nestekartonkipakkauslompakon ohjeen löydät Punomon sivuilta


Edit: Frostbites-blogissa on ohje kahvipakkauksesta tehtyyn lompakkoon.

Edit 2: Jouluinen glögipurkkilompakko on täällä.

sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Hävikistä herkuksi

Yli 30 ruokablogia osallistuu Hävikistä herkuksi -tempaukseen, jossa näytetään, miten tähteistä ja jääkaapin nurkkaan unohtuneista aineksista saa tehtyä herkullista ruokaa. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n tuoreen arvion mukaan ruokahävikki on Suomessa 330–460 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa.

Roskiin päätyy ruuan lisäksi paljon muuta sellaista, jota voisi hyödyntää monella tavalla. Haastan meidät käsitöistä ja askartelusta innostuneet käyttämään käsitöissä ja askarteluissa materiaalina roskiin heitettyä tai sinne yleensä päätyvää tavaraa. Moni käyttääkin jo kierrätysmateriaalia, mutta varmasti on vielä paljon roskaa hyödyntämättä.


Kutsukortit papan 90-vuotissynttäreille. 
Pohjakartonki kaupasta 
vessapaperipakkausten välistä.


  • Kartonkia kortteihin saa esimerkiksi kauraryyni- ja riisipakkauksista sekä kaupoista vessapaperipakettien välistä.
  • Aikakauslehdissä ja mainoksissa on kuvia ja väripintoja, joita voi hyödyntää askartelussa.
  • Puhki kuluneissa vaatteissa ja lakanoissa on yleensä paljon hyväkuntoista kangasta, josta voi ommella uusia vaatteita ja asusteita.


Näet lisää kierrätysvinkkejä Hääräämön kierrätyssivulta.

torstai 3. toukokuuta 2012

Andreas Alarieston innoittama kuva

Tähän kuvankäsittelyharjoitukseen sain idean yhdestä Andreas Alarieston valokuvasta, jossa porosilhuetit kulkevat kallionjyrkänteellä jonossa. Kulttuuritalo Korundissa sijaitsevassa Rovaniemen taidemuseossa on 13.5.2012 asti Lapin taika -näyttely, joka oli aiemmin esillä Ateneumissa. (Edit: Tästä pääset Ateneumin Lapin taika -sivustolle, jossa mm. ääniopas eri teoksista suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja pohjoissaameksi) Tuossa näyttelyssä näin ensimmäistä kertaa Alarieston valokuvia. Kuvien manipulointi ei suinkaan ole digiajan keksintö. Sodankyläläinen Alariesto teki aikanaan trikkikuvia pimiössä.

Korundiin on pian tulossa Reidar Särestöniemen näyttely (26.5.-25.11.2012).


Tervetuloa uusi lukija Laura!

tiistai 1. toukokuuta 2012

Kuvien suojaamisesta


Ennen

Jälkeen

Vesileima keskelle kuvaa, jotta kuvan luvaton käyttö estyy. - Tai sitten ei.

Ei tarvitse olla kuvankäsittelyguru pystyäkseen poistamaan vesileiman tai muun tekstin valokuvasta. Minä poistin ylimmässä kuvassa olevan tekstin muutamassa minuutissa. Photoshopin Fill-toiminto keksii yllättävän hyvin (ja joskus yllättävän huonosti) informaatiota sellaiseen paikkaan, missä sitä ei ole ennestään. Pian myyntiin tulevassa Photoshopin CS6-versiossa tuo toiminto on kuulemma nykyistä kehittyneempi (CS6:n beetaversio on parhaillaan kokeiltavissa ilmaiseksi). Korjasin leimasimella kohtia, joihin ohjelma ei keksinyt hyvännäköistä neulepintaa. Kuvassa on vielä jäljellä epäloogisuuksia ja täytyy myöntää, että tämä kuva on helppo esimerkki tähän tarkoitukseen.

Mielestäni kuvaan on hyvä laittaa koneelletuontivaiheessa tai myöhemmin kuvaajan tiedot yms., mutta nekin saa pois jälkikäteen.

Tällä postauksella en halua rohkaista poistamaan tekstejä ja kuvaajatietoja toisten kuvista, vaan muistuttaa siitä, että nettiin laitetut kuvat voivat alkaa elää omaa elämäänsä järeistäkin suojauksista huolimatta. Kuvankatselua häiritsevät tekstit eivät estä eivätkä paljoa edes hidasta kuvan luvatonta käyttöä.

Minun tapani laittaa blogin nimi kuvan reunaan häiritsee varmaan joitakuita. Annan käyttää vapaasti blogini kuvia ei-kaupallisiin tarkoituksiin sillä ehdolla, että kuvien alkuperä mainitaan. On mahdollista, että joku käyttää kuviani huomaamattaan väärin, siis jättää ilmoittamatta, mistä kuva on peräisin, muttei ehkä tietoisesti pimitä tietoa. Katsoja voi tällaisessa tapauksessa löytää kuvan alkuperän esimerkiksi googlaamalla kuvan reunassa olevan tekstin, jos se on vielä siinä..


Kuvissa olevien sukkien kuvion ohje löytyy täältä.