Sivut

maanantai 20. toukokuuta 2024

Kesän lukuhaaste ja muita kielellisiä tehtäviä
Kesän lukuhaasteesta väritetään kuva, jossa mainitulla tavalla on luettu kymmenen minuuttia. 


Lukuhaaste löytyy myös Hyvää kesää! -tehtävämonisteesta, joka on ladattavissa ilmaiseksi Freeedissä

Ajattelin, että olisi mukava antaa oppilaille jotain viimeisenä koulupäivänä todistuksen lisäksi. En kuitenkaan jaksa enkä viitsi askarrella isoa määrää kortteja. Niinpä tein kaksipuoleiseksi monistettavan A4-tiedoston, Hyvää kesää! -tehtävämonisteen, johon laadin kielellisiä tehtäviä vapaaehtoiseksi kesäpuuhaksi:

  • hölmöläisvitsejä kanteen 
  • kesäisten sanojen kirjaimet sekaisin -tehtävä 
  • kesäinen sanasokkelo 
  • lukuhaaste takakanteen, jonka alareunassa on mukavan kesäloman toivotus sekä tilaa opettajan (ja luokan muiden aikuisten) nimelle 

Olemme lukeneet hölmöläistarinoita viime aikoina kakkosluokassamme, kuten varmaan moni muukin kakkosluokka. Hölmöläisvitseillä onkin mukava aloittaa kesäloma.  

Tehtävämonisteen sisäaukeamalla on kesäisten sanojen kirjainten järjestämistehtävä sekä kesäinen sanasokkelo.Takakannen lukuhaasteessa lapsi värittää kuvan tai sen osan, kun on lukenut kymmenen minuutti kuvassa mainitulla tavalla. 

Näet Hääräämön kuvia myös Instagramista ja Pinterestistä.


Iloa ja rentoutta kesääsi!


maanantai 13. toukokuuta 2024

Kesäistä matikkaa: päättely, sarjoitus & yhteenlasku (eskari, 1.–3. lk)

Kesäisissä matikkatehtävissä
harjoitellaan loogista päättelyä, sarjoittamista sekä yhteenlaskua ja lukujen hajotelmia. 

Nämä matikkatehtävät on suunniteltu alkuopetusikäisille, mutta käyvät hyvin myös isommille oppilaille varsinkin, jos eivät ole aiemmin ratkoneet sudokuja, nonogrammeja ja taikaneliöitä. Taikaneliöiden yhteenlaskuissa tarvitaan kymmenylitystä, mutta muut tehtävät sopivat myös eskarilaisille varsinkin, jos esim. sudokuihin on tutustuttu aiemmin, esim. kuvasudokut

Tehtävät soveltuvat koulussa tunneilla ratkottaviksi, kuten myös kotitehtäviksi. Minulla on ollut tapana antaa oppilailleni koko kakkosluokan ajan monisteläksy torstaisin, jolloin pidän sisällä tai ulkona toiminnallisen matematiikan tunnin, jolloin emme etene kirjassa. Läksynä on ollut sudokuja, nonogrammeja ja taikaneliöitä. 

Kesäistä matikkaa -paketti käy myös lomatekemiseksi kotona tai reissussa. Jos lapsella ei ole matkapahoinvointia, näiden tehtävien ratkaiseminen on mukavaa matkustuspuuhaa. 
Taikaneliöt 
Taikaneliö on vanha kiinalainen ruudukko, jossa rivin (vaaka, pysty tai vino) lukujen summa on ruudukon yläpuolella ilmoitettu luku. 

Taikaneliöissä harjoitellaan loogista päättelyä sekä yhteenlaskua ja lukujen hajotelmia. 

Taikaneliöitä on tässä dokumentissa kahdeksan sivua, jokaisella sivulla viisi ruudukkoa. Sivuilla 1–4 on helpoimmat taikaneliöt (rivien summa 15 ja 18), s. 5 ja 6 rivien summa on enintään 27, s. 7 ja 8 rivien summa on enintään 39.

Sudokut Kesäsudokuissa ruudukot täytetään kesäisien sanojen kirjaimilla. Sudokuja on kahdeksan sivua, ja jokaisella sivulla on neljä sudokua. 

Yhden tähden sudokussa katsotaan, miltä riviltä puuttuu yksi kirjain. Kahden tähden sudokussa katsotaan, miltä riviltä ja mistä 2 x 2 -ruudusta puuttuu yksi kirjain. Kolmen tähden sudokussa päätellään puuttuvat kirjaimet tarkastelemalla useampaa riviä sekä käyttämällä yhden ja kahden tähden sudokujen ratkaisustrategioita. Sarjoitussokkelot Alexander, Petteri ja Riikka lähtevät mummolaan. Kulje sarjoitussokkelossa jokaisen reitti, niin saat selville, millä he matkustavat. 

Luka, Lionel ja Cristiano viettävät synttäreitään. Selvitä, kuinka monta vuotta he täyttävät. 

Mikä on Tupun, Hupun ja Lupun lempipuuhaa kesällä? Entä mitkä vaatteet Hannu, Kerttu ja Tuhkimo ovat hukanneet? 

Jokaisessa sarjoitussokkelossa kuljetaan kolmen henkilön reitti sokkelon läpi. Sokkelon yläpuolella on näkyvillä kunkin hahmon sarja, jota seurataan sokkelossa: AAB, ABB, AABB, ABC, ABCD. 


Nonogrammit Nonogrammi eli japanilainen ristikko tunnetaan myös nimillä hanjie sekä picross. Ristikoiden täyttäminen harjaanuttaa loogista ajattelua ja päättelykykyä. 

Numerovihjeiden avulla väritetään ruutuja. Hääräämön nonogrammit sopivat hyvin lasten ensimmäisiksi nonogrammeiksi. Näistä nonogrammeista on A4-kokoiset versiot saatavilla Freeedin verkkokaupasta. Niissä ruutujen täyttämiseen käytetään pieniä esineitä, kuten Multilink-kuutioita tai pieniä pahvikiekkoja. 


Arvonta 

Nyt on mahdollisuus voittaa Kesäistä matikkaa -paketti Hääräämön arvonnassa! Joka somekanavan (kommentti tähän postaukseen, FB-sivulle, Instaan) kommentista yksi arpa eli enimmillään kolme arpaa per henkilö. Osallistu ke 15.5.2024 klo 19.30 mennessä. 

Voitto ladattavissa Freeedin verkkokaupasta. Arvonnan voittajan nimi tulee esille Hääräämön FB-sivulle.