lauantai 7. tammikuuta 2012

Arvokas ja herkullinen jäte

Yle Areenalla on nähtävissä dokumentti Arvokas ja herkullinen jäte vielä 30 päivän ajan. (edit: nykyään katsottavissa YouTubessa) Videossa näytetään, miten paljon syömäkelpoista ruokaa heitetään roskikseen kaupoista ja paneudutaan ongelmaan monelta kantilta. Entisenä (lue: ei enää niin aktiivisena) dyykkarina on ilo huomata, että ruuan pois heittäminen nostetaan esille näin avoimesti. Eläessäni dyykatulla ruualla huomasin, että pienen lähikaupan roskiksesta pystyisi elämään aika moni ihminen. 

Yhdessä entisessä työpaikassani juttelin keittiöhenkilökunnan kanssa ruuan pois heittämisestä. Ruokamäärät, mitä tuossa koulussa heitettiin roskiin, olivat aivan käsittämättömän suuria, mutta tuskin suurempia kuin muualla. Suunnittelin tekeväni diilin keittiön tätien kanssa, että veisin heille pakasterasioita, joihin he sujauttaisivat minulle roskaruokaa. Myydä he eivät sitä enää saaneet nykyisten säädösten myötä. Kiinnijäämisen pelko oli kuitenkin liian suuri, niin en päässyt vähentämään jätettä.

Minulla on vähän ikävä dyykkausaikaa. Dyykkaus oli myös sosiaalinen tapahtuma - ainakin joskus. Keikalle lähtiessä oli jännittävää, sillä koskaan ei tiennyt, mitä löytyisi iltapalaksi ja seuraavan päivän ateriaksi. Monesti jouduin syödä sisäfilettä ja kalliita Valion jukurtteja, sillä vaikka niiden hinta oli alennettu viimeisen myyntipäivän alla, ne olivat edelleen kalliimpia kuin muut lähes vastaavat tuotteet eikä porukka ostanut niitä. Koskaan en ole syönyt niin kallista ruokaa kuin dyykatessani.

6 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Rohkeaa! Omat rohkeuteni ei riitä dyykkaamiseen.. tai no, otan kyllä, jos esim. lehtiroskiksessa on päällimmäisenä hyviä lehtiä. Samoin olen löytänyt kankaita ja jotain koriste-esineitä oman taloyhtiön roskiksista.

Olen työpaikassa, jossa näen päivittäin täysin syömäkelpoisen ruuan haaskaamista biojätteeseen. Se on järkyttävää! Joskus otan siitä kipollisen kotiin vietäväksi, mutta eipä sillä vielä maailmaa pelasteta. Oma etu edellä siinä menen.

Ruokaa menee hukkaan, koska "ei oota" ei voi myydä ja kaikille pitää olla ateria tuoreena tarjolla.. niin ja nopeasti, tässä, heti ja nyt. Vähääkään ei siedetä odottelua.. kiire kiire..

Huoh.

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos kommentista Minna! Nämä ovat vaikeita asioita, kunpa pystyisi ratkaisemaan ne. Vaikka roskaruuan syömisessä oma etu on edellä, ajattelen sen niin, että minun etuni on myös laajempi etu.

Niko kirjoitti...

Ihan totta, että Suomessa kaupat ja ravintolat heittää pois ruokaa, joka olisi vielä täysin käyttökelpoista! Esim hedelmissä pienet kolhut eivät haittaa yhtään mitään, maitotuotteet ja kananmunat säilyvät joitain päiviä vielä sallitun myyntirajan yli ja leipäkin säilyy kevyesti viikon jääkaapissa sen jälkeen kun se on kaupan näkemyksen mukaan "mennyt vanhaksi".

Itse harrastan dyykkaamista siina mittakaavassa, että n. kerran viikossa tai kahdessa tulee kierrettyä muutamien lähimpien kauppojen roskikset. Sieltä mukaan tarttuu mitä milloinkin, mutta vain sen verran mitä omaan käyttöön tarvitsee ja pakastimeen (joka opiskelijakämpässä on ihan liian pieni) sattuu mahtumaan. Monesti miettinyt että miksi noita ei voitaisi vaikka ilmaiseksi jakaa? Tyylillä "saattee ottaa, mutta omalla vastuulla". Tai myydä sitten vaikka -70 prosentin alennuksella pois, jolloin tuotteet menisivät kuitenkin kassan kautta, mikä olisi kauppiaankin etu.

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos viestistä, Niko! Samoja asioita olen minäkin miettinyt. Dyykausonnea!

Niko kirjoitti...

Lisäyksenä vielä edelliseen kommenttiini: käsittääkseni ainakin joissain paikoissa, missä ruokaa valmistetaan (koulut ja päiväkodit ainakin, ravintoloiden käytännöstä en tiedä) ylijäämä ruokaa annetaan työntekijöille, mikä on hyvä asia. Eli saavat mukaansa ottaa, jos tahtovat. Näin siis kuullut ihmisiltä.

Toinen mitä itse tiedän aikoinaan kaupassa kesätöissä olleena, että kahvipaketteja joista nämä kaasut menneet pois vietiin kahvihuoneeseen kaikkien yhteiseen käyttöön ja muistaakseni ainakin tummentuneiden banaanien kohdalla toimittiin samoin. Ihan hyvä systeemi, koska tekivät kuitenkin aina kauppansa työntekijöiden tauoilla, mutta kyllä tuota silti voisi laajemmassakin mittakaavassa tehdä.

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä.