torstai 5. toukokuuta 2011

Tilkkupallo painokangaskokeiluista



Löysin yhdestä kangaspussistani keskeneräisen tilkkupallon. Kun kuljin töissä 85 kilometrin päässä, minulla oli aikaa tehdä käsitöitä matkalla - lukuun ottamatta keskitalven pimeitä aamuja ja iltapäiviä. Noilla reissuilla ompelin tämän tilkkupallon täyttöä vaille valmiiksi. Tuohon aikaan minulla ei ollut omaa ompelukonetta, joten ompelulankavalikoimani oli aika mitätön. Se selittää sinisen langan käytön tässä. Kangas on vanhaa kankaanpainantakokeilua.

Yhteen aikaan keräsin kaikki pienetkin tilkut talteen, mm. saumurin leikkaamat kapeat suikaleet. Kun useampi pienehkö muovikassillinen oli täynnä silppua, lopetin keräämisen, mutta säästin jo keräämäni. Vaikka tämä pallo ei ole kovin iso (15 cm korkea), se söi sisäänsä yllättävän paljon täytettä. Oli hyvä, että oli mistä ottaa täyttömateriaalia. Pallo on aika painava ja melko kova, sillä tungin sen sisään paljon täytettä.



En muista, mistä kirjasta otin tämän pallon ohjeen silloin vuosia sitten. Tämä on perinteinen käsin ommeltava tilkkutekniikka nimeltään isoäidin kukkatarha. Kun kuvio on viisikulmainen, siitä tulee pallo 12 tilkkua yhdistettäessa. Kuusikulmainen pysyisi tasona.

Hyvä ohje tällaisen pallon tekemiseen löytyy Tinniinan puuhanurkkauksesta.

Ei kommentteja: